A mai napon ünnepélyes keretek között adták át a 250 000-ik Széchenyi Kártyát, és az első 100 milliós Széchenyi Kártya igénylésért járó emlékkártyát a KAVOSZ Zrt. és a vállalkozásokat támogató program fennállásának 15. évében.

Demján Sándor még 2000-ben javasolta Orbán Viktornak, a gazdasági miniszter Matolcsy György támogatása mellett, egy államilag támogatott, kedvezményes feltételrendszerű, tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel bevezetését a hazai mikro- és kisvállalati ügyfélkör finanszírozási nehézségeinek megoldására. 

Százmillió forintra emelik a Széchenyi-kártya hitelkeretétForrás: All rights reserved!www.oliverhargitay.com/Hargitay Oliver

A kormány felkarolta a kisvállalkozások finanszírozásának újszerű megoldását és meghirdették a Széchenyi Kártya programot. A program megvalósítására felkérték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), mely szervezetek a program működtetésére és koordinálására létrehozták a KAVOSZ Zrt-t.

A program keretei között, 15 év alatt, 258 ezer létrejött hitelszerződéshez kapcsolódóan, összesen
1841 milliárd forint hitelt adtak. A hazai vállalkozások 343 ezer hiteligénylést nyújtottak be. Ezeknek a hiteligényléseknek a 84 százalékát vidéki, 16 százalékát budapesti vállalkozások adták be.

Ünnepélyes keretek között adták át a 250 ezredik Széchenyi KártyátForrás: All rights reserved!www.oliverhargitay.com/Hargitay Oliver

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel maximális hitelösszege kezdetben 1 millió forint volt.
A hitelkeret az elmúlt 15 évben többször emelkedett - 2003-ban 5 millió, 2004-ben 10 millió, 2006-ban 25 millió, 2015-ben 50 millió, és most, 2017 őszén, 100 millió forintra - mindig a vállalkozói igényeket kiszolgálva.

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelkedik. A Széchenyi Kártya Program hat hiteltípusból áll, ezek révén a kis- és középvállalkozások
mindennemű pénzügyi problémájára megoldást tud kínálni.

Átadták a 250 ezredik Széchenyi KártyátForrás: All rights reserved!www.oliverhargitay.com/Hargitay Oliver

A program vállalkozások tömegét éri el sikeresen. Jelenleg havonta átlagosan mintegy 17 milliárd
forint hitelt folyósítanak, hetente 300 hitelszerződés jön létre, óránként 100
millió forint összegű hitellel segítve a vállalkozásokat.