Közel 15 milliárd forint együttes nettó árbevetételt ért el tavaly a 284 magyarországi halgazdálkodó vállalkozás. Ez újra az ágazat erősödését mutatja az előző évek változó teljesítménye után. Optimizmust mutat az is, hogy tavaly 25 idén, idén eddig 12 új cég jött létre e tevékenység folytatására.

Több mint 70 fővel nőtt a tavalyi évhez képest a halgazdálkodásban foglalkoztatottak száma, így idén már 1564 munkavállaló állt az ezzel foglalkozó vállalkozások alkalmazásában. A szakmai szervezetek kifejezetten bizakodók az ágazat közeljövőjét illetően. Ennek alapját az uniós támogatások és az ezzel összefüggő áfacsökkentéssel kapcsolatos várakozás adja.

Cél a magyarországi halfogyasztás mértékének növelése

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) keretében mintegy 16 milliárd forintnyi európai uniós forrás pályázható. Ez az összeg és a halhús áfájának jövő évre várt csökkentése kedvező hatással lesz a magyar halgazdálkodásra, és új lendületetet adhat az ágazat fejlődésének. Az akvakultúra és a halászati termékek előállításának növekedése a fogyasztás emelkedésével is együtt jár majd a várakozások szerint.

Nagyon kevés halat fogyasztanak a magyarok az uniós átlaghoz képestForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jelenleg 4,6 kilogramm az egy főre jutó éves halhús-fogyasztás, amelyet a néhány éven belül duplájára szeretnének növelni a halgazdálkodással foglalkozó szakmai szervezetek.

Ez az első pillantásra ambiciózus terv jelentős ágazati teljesítménynövekedéssel jár együtt. Ezt a várt 22 százalékpontos áfacsökkentés mindenképpen elősegítheti. A halfogyasztás uniós átlaga egyébként még így is jóval magasabb a magyarnál, évente 22,7 kilogramm.