Jól jöhet az alkoholiparnak az önvezető autók megjelenése

Önvezető autó
Nir Gideon, development expert at the company Mobileye in Jerusalem, drives around inside an "autonomous Audi" near Jerusalem, Israel, 09 May 2016. The company has developed an algorithm and a chip which could intervene in driving and prevent accidents. Photo: Stefanie Jaerkel/dpa
Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley szerint kedvező hatással lesz az alkoholos termékek forgalmára az önvezető autók megjelenése. Emögött az a körülmény áll, hogy az emberek így többször fogyaszthatnak alkoholos italokat, anélkül, hogy balesetet okoznának, vagy összetűzésbe keverednének a hatóságokkal.
Vágólapra másolva!

A vállalat szerint az önvezető autók terjedésének köszönhetően egyre több ember tud elmenni szórakozni úgy, hogy közben nem kell figyelnie mit és mennyit iszik. Kevesebb lehet a közutakon a balesetek és az ittas vezetéssel kapcsolatos probléma az utakon.

Az önvezető autók elterjedése miatt több fogy majd alkoholtartalú italokból. Forrás: Thinkstock

Az önvezető autók segítségével az utasok most már ihatnak és "vezethetnek" egyszerre, különösebb kockázat nélkül. Ennek köszönhetően nagyban nőhet az alkoholos italokat forgalmazó cégek, valamint az éttermek és bárok bevétele.

Kutatások szerint, 2015-ben az Egyesül Államokban a halálos közúti balesetek 29 százalékát ittas vezető okozta.

A becslések szerint ezek a balesetek az ország gazdaságának 44 milliárd dolláros kárt okoztak. Az önvezető autók elterjedése viszont 80 százalékponttal is növelheti az iparág éves bevételét, ami a gazdaság egészének fejlődéséhez is hozzájárul.

Az alkohollal összefüggő gazdasági tevékenységek jelenlegi piaci értékét nagyjából 1500 milliárd dollárra számolja a Morgan Stanley.

Az önvezető autóknak köszönhetően hamarosan nem kell dönteni ivás és vezetés között? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefanie Järkel

A cég kalkulációi szerint, az amerikaiak jelenleg éves szinten 600 milliárd órát töltenek az autójukban és 380 milliárd dollár fordítanak alkoholtartalmú termékek vásárlásra. Az önvezető autók révén megnő azoknak az alkalmaknak a száma, amikor az utasok vezetés előtt is tudnak alkoholos italt fogyasztani, valamint az autójukban ülve is megtehetik ezt.