A színektől lesz még magabiztosabb a cégvezér

angol zászló öltöny ruha kalap York, England.
YORK, ENGLAND - AUGUST 20: Friends wearing Union Flag jackets attend the annual classical Proms Spectacular concert held on the north lawn of Castle Howard on August 20 2016 in York, England. This popular outdoor picnic concert celebrates the best of British with a rousing medley of traditional orchestral anthems from the English National Orchestra and guest performances from soloist Aled Jones. (Photo by Ian Forsyth/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Okozhat-e gondot a munkában a ruhánk színe? Lehet-e egy piros nyakkendő, vagy ruha a kulcs az előrelépéshez? A színeknek komoly szerepük van az öltözködésben, de a legfontosabb, hogy mindig tudjuk, kik is vagyunk és milyen pozícióban - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A pennsylvaniai bankvezérnek, John Spiernek elege lett abból, hogy úgy néz ki, mint egy unalmas bankár. Ezért az évtizedes csíkos öltöny-jellegtelen nyakkendő alkotta korszak után eldöntötte, átalakítja ruhatárát. Toi Sweeney stylist segítségét kérte. A régi ruhatára kukába került. A cél az volt, hogy az elegáns megjelenést megőrizve, ki tudjon lépni a dohos bankárkülső mögül.

Egy cégvezetőből, akinek mindegy, hogy hogyan néz ki, színes nyakkendős figurává vált. Azon túlmenően, hogy élénkséget vitt az életébe, az új ruhatár magabiztosabbá is tette. Az első benyomás megismételhetetlen, s ez különösen igaz egy munkahelyre, ahol a főnöknek egyszerre kell irányítónak és barátságosnak lennie, ráadásul a többség kifogástalanul akar kinézni.

Az a cél, hogy a személyes brand előbb lépjen be a szobába, mint mi magunk

– mondta Sweeney. A ruhatár megválogatása nem pusztán divatkérdés, legalábbis az elemzések ezt mutatják. A Princeton Egyetem kutatása szerint, ha egy új arcot látunk, az agyunk tizedmásodperc alatt eldönti, hogy az illető vonzó és megbízható-e. Vagyis az első benyomás kulcsfontosságú.

A béna cuccoknak a kukában a helye Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Sweeney szerint a színek, amelyeket viselünk meghatározzák, hogy milyen gyorsan vesznek észre, mit gondolnak rólunk elsőre. Például egy erőteljes szín a magabiztosság és vezetői képesség jele. A kék ezzel szemben sokkal melegebb érzést kelt: ez a bizalom és béketeremtés színe.

A fekete sugallhatja az autoritást és kifinomultságot, de Sweeney szerint ezt más színekkel kell kombinálni. Szükség van valamire, hogy kiemelkedjünk a tömegből, például egy világos zsebkendőre a zakózsebében, vagy a nőknél egy színes kézitáskára. A barnát sem szabad kihagyni, mert a barna színű öltözet megbízhatóságot tükröz.

Kara Kuryllowicz, 57 éves PR-szakember tavaly kért fel egy stylistot, hogy modernizálja a ruhatárát. Azt gondolta, minden amije van, az jó, de jött a stylist, átment a ruhatárán és annak 80 százalékát kidobásra ítélte. Hosszú ideig tartó fekete-fehér időszak után már több színt hordok - mondta. Új külseje még profibbá és magabiztosabbá tette és segített két munka elnyerésében is.

A szkeptikusok megkérdőjelezhetik, hogy egy-egy szín alkalmazása valóban jelent-e változást, ám több tanulmány is azt mutatja, hogy a színek befolyásolják az érzéseinket. Egy egyetemi kísérletnél a pirosba öltözött alanyok sokkal vonzóbbnak és szexuálisan fogékonyabbnak érezték magukat, mint akik kékben voltak. Egy más kísérlet szerint azok a személyek, akik az orvoshoz hasonló fehér ruhában voltak, jobb teszteket írtak azoknál, akik normál ruhában voltak, illetve művészekre jellemző öltözéket vettek fel.

Galamb szabóság megnyitó Fotó: Hirling Bálint - Origo

Amit hordasz, az befolyásolja a hangulatodat és építi a magabiztosságod. Ez akkor működik, ha egy kicsit jobban vagy öltözve, mint azok, akik körülvesznek

– mondta Toi Sweeney.

Ha van valaki, aki sokat tud az öltözködésről, az Kim Winser, a brit divatmárka, az Aquascutum and Pringle of Scotland korábbi vezérigazgatója. Ma a Winser London céget viszi, ami egy női luxusmárka olyan klienseknek, akik az irodába, vagy egy tengerentúli meetingre akarnak felöltözni.

Szerinte színeket hordani fontos, de ezt nem írhatja felül, hogy mindig okosnak és eladhatónak kell tűnni. Amióta a cégvezetők többet utaznak mint valaha, úgy kell a legkedvezőbb benyomást tenniük új üzleti partnereikre, hogy közben nem vihetik magukkal a teljes gardobjukat – mondta.

A legfontosabb kitisztítani a cipőt az állásinterjú előtt. Sok interjún az első pillantás a cipőre esik, hogy az koszos vagy tiszta

– mondta.

Amellett hogy a cipő legyen tökéletes állapotban, nincs ökölszabály arra, hogy miként kell kinézni, mit kell felvenni. A kinézetet mindig befolyásolja a cég és a pozíció. Egy kaliforniai startupnak másképp kell öltöznie, mint egy párizsi ügyvédnek. Fontos, hogy tudjuk, kit és mit képviselünk, és ennek megfelelő legyen a megjelenés.