Irma mégsem dönti meg Katrina rekordját?

2017.09.11. 14:52

Harvey, Irma és José. Három név, amelyek nem csak amerikaiak millióinak életét keserítik meg a hurrikánszezonban, hanem hatalmas károkat is okoznak az USA gazdaságának. A három óriásvihar együttesen szinte biztosan minden idők legdrágább katasztrófájának számít, azonban úgy tűnik, hogy Irma mégsem lesz annyira pusztító, mint a rekorder Katrina volt.

Az Amerikai Egyesült Államokat példátlan hurrikánhullám sújtja. Előbb a Harvey utáni erős esőzések okozta áradások miatt keletkeztek óriási károk Texas és Louisiana államban, míg jelenleg Irma pusztít Miami partjainál.

A katasztrófa-sorozatnak azonban ezzel nincs vége, az amerikai hurrikán központ (NHC) előrejelzése szerint a jelenleg 3-as kategóriájú José is a karibi térség felé tart.

Hurrikánok az Atlanti-óceánonForrás: NHC

De mennyi esély van arra, hogy ilyen rövid időn belül, ennyi hurrikán érje el az Egyesült Államokat?

A weather.com összegyűjtötte az összes olyan hurrikánra vonatkozó adatot, amely az Atlanti-óceánon keletkezett az elmúlt több mint 150 évben. Az 1851 és 2013 közötti időszakban összesen 875 hurrikán született az atlanti régióban, ezek harmada, 286 darab érte el az USA partjait.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan évente 1,76 hurrikán csap le az országra. A 4-es kategóriájú hurrikánokból 94 keletkezett az említett időszakban, a Harvey és a José is egy ponton ebbe a kategóriába esett. (José jelenleg 3-as kategóriájú, lehet, hogy erősödni, lehet, hogy gyengülni fog.)

Az 5-ös kategóriájú hurrikánok még ritkábbak, mindössze 32 ilyenről tudnak a meteorológusok.

2017. szeptember 10. Kidőlt fák és útjelző táblák Miami Beachben 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték FloridátForrás: MTI/AP/Wilfredo Lee

Az Irma szeptember 5. és 9. között volt 5-ös erősségű. Érdekesség, hogy mindössze öt olyan év volt (1932, 1933, 1961, 2005 és 2007), amikor egynél több keletkezett a legerősebb típusú hurrikánból.

Soha korábban nem fordult elő, hogy az Egyesült Államok partjait egy 4-es és egy 5-ös erősségű hurrikán érje el ugyanabban az évben. Ez már most teljesült, és a José még csak ezt követően érkezik.

Mondani sem kell, hogy a viharok óriási anyagi károkat okoznak. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok miatt várhatóan mintegy 200 milliárd dollárt kell kifizessenek a biztosítók.

Ebből csak az Irma pusztítását 131 milliárd dollárosra becslik.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2017. szeptember 7-én közreadott felvétel az Irma és a José névre keresztelt trópusi viharokról a Karibi-térség felettForrás: MTI/EPA/NASA

A MarketWatch szerint a Harvey és Irma összesen 290 milliárd dollárjába kerül az Államok kormányának, ugyanis a két vihar nem csak az ingatlanokat rombolja le, vagy az olaj árát nyomja fel, hanem a munkanélküliségre és a termelékenységre is óriási hatással van.

A legfrissebb hírek arról szólnak Irmával kapcsolatban, hogy miután Floridán keresztülszáguldott, a Tampai-öblöt hétfő hajnalban már meggyengülve, 1-es kategóriájú hurrikánként érte el.

A szövetségi állam déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió embert szólítottak fel otthonaik elhagyására, és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzói felhívásra.

Víz hömpölyög az utcán Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték FloridátForrás: MTI/AP/Wilfredo Lee

A Bloomberg becslése Irmával kapcsolatban 150 milliárd dollárról szól, ugyanakkor a cikk megemlít egy másik tanulmányt, amely szerint a 200 milliárdos első becslés jóval kevesebb,

mindössze 49 milliárdos lehet a vihar gyengülése miatt. Ebből 19 milliárd dollár olyan, amelyet a biztosítók fedeznek.

Ez óriási összeg, de vajon volt-e valaha az Irmánál pusztítóbb hurrikán az Amerikai Egyesült Államokban?

Az USA legpusztítóbb hurrikánjai

Mielőtt rangsorolnánk a pusztító viharokat, érdemes tisztázni, hogy több féle módszertan szerint is fel lehet állítani a sorrendet. Például nem mindig a legerősebb hurrikán okozza a legnagyobb pusztítást, és nem feltétlenül a legnagyobb károkat okozó katasztrófa jár a legtöbb halálos áldozattal.

Amennyiben a legpesszimistább forgatókönyv válik valóra az Irmával kapcsolatban, és valóban 200 milliárd dolláros károkat okozna, akkor kétségtelenül ez lenne minden idők legdrágább vihara.Ám az enyhülés miatt úgy tűnik, hogy Irma mégsem dönti meg a Katrina által tartott rekordot.

Az Egyesült Államok legdrágább hurrikánja a Katrina 2005-ben árasztotta el New Orleans utcáitForrás: AFP/David J. Phillip

A Katrina hurrikán mai árfolyamon számolva 160 milliárd dolláros kárt okozott New Orleansban 2005-ben.

Abszolút értékben a 2012-es Sandy áll a rangsor második helyén 75 milliárdos kárral. A New Yorkot is elérő szupervihar 650 ezer háztartásban tett kárt.

Azonban minden idők második legpusztítóbb viharaként az 1992-es Andrews hurrikánt említi több oldal is. A 25 évvel ezelőtti óriásvihar 26,5 és 34 milliárd dollár közötti összegben pusztíthatott, ez mai árfolyamon 60 milliárd dollárt jelent. Az Andrews 127 ezer otthont pusztított el.

Hogy melyik minden idők legtöbb halálos áldozatot követelő hurrikánja, arra jelenleg két válasz adható. Ennek oka, hogy a Nagy Hurrikánként ismert 1780-as viharra vonatkozó adatok bizonytalanok. A mai Puerto Rico, Dominikai Köztársaság, Kis-Antillák, Bermuda és Miami területén romboló hurrikán több mint 22 ezer emberéletet követelt.

A Sandy-hurrikán által keltett hullámok csapódnak egy korábban megrongálódott mólónak Atlantic City-benForrás: AFP/Stan Honda

Amióta hivatalosan is mérik a hurrikánokat, azóta az Egyesült Államok leghalálosabb hurrikánjának az 1900-as galvestoni hurrikánt tartják, ekkor 8-12 ezer ember halt meg. A vihar több mint 3000 otthont tett a földdel egyenlővé, és a károk akkori árfolyamon 30 millió dollárosak voltak. Ez átszámolva ma 827 millió dollárnak felelne meg.

Szerencsére napjaink hurrikánjai – a modernebb előrejelzéseknek köszönhetően – jóval kevesebb emberéletet követelnek, így remélhetően ezek a rekordok soha többé nem dőlnek meg. Azonban költséget tekintve könnyen elképzelhető, hogy ha nem is Irma, de egy másik vihar felülmúlja a Katrina okozta számlát.