Egyre olcsóbb a tengeri szélfarmokkal termelt energia

Horizontal ILLUSTRATION WIND TURBINE WIND POWER LANDSCAPE
The tide comes in against a backdrop of the Burbo Bank Offshore Wind Farm near New Brighton, at the mouth of the river Mersey in north-west England on June 15, 2009. The Burbo Bank Offshore Wind Farm creates enough power for approximately 80,000 homes. AFP PHOTO/PAUL ELLIS / AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta a tengeri szélturbinákkal termelt energia árának zuhanása az Egyesült Királyságban. A britek ezzel újabb mérföldkőhöz érkeztek az energiafordulatban, méghozzá tengeri mérföldkőhöz. A vízre telepített offshore szélerőművek ugyanis olyan olcsón szolgáltatják a tiszta energiát, hogy a szél hamarosan kiütéses győzelmet arathat a nukleáris felett. Igaz, utóbbinak még mindig erősek az állásai, és könnyen lehet, hogy az energiaellátás hátországában még jó ideig ez a termelési mód uralja majd a terepet.
Vágólapra másolva!

Öt év alatt a felére csökkent az offshore, azaz a tengervízre telepített szélerőművek szolgáltatta energia ára a briteknél. Mint az Origo is megírta, az Egyesült Királyság egyre eltökéltebb abban, hogy belátható időn belül fosszilis hordozók nélkül működjön az ország. Úgy tűnik, a korábbi mérföldkő után – amikor is a teljes energiaellátásban a megújulók részvétele átlépte az 50 százalékos arányt –, most újabbhoz érkeztek. A vízben álló szélturbinák szolgáltatta energia rohamos áresése komoly kihívást jelent a nukleáris energiaszolgáltatóknak.

Egyre több offshore szélerőmű épül az Északi-tengeren, az energiaár csökken Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ingo Wagner

Az olaj- és földgázipar is így kezdte

A tengeri szelekből nyert energia árzuhanásában jelentős szerepet játszik az, hogy a technológiák fejlődése révén mind hatékonyabbá válik a termelés, valamint a szélturbinák számának növekedésével csökken a fajlagos bekerülési költség is. Az Északi-tengeren mind több és több szélturbina áll a hullámokban, ami a megtermelt energia árát lefele nyomja.

– mondja Michael Grubb, az University College London energetikai szabályozással foglalkozó professzora.

A hagyományos hordozók biztosította energiatermelésnél olcsóbbá váló, nagyságrendekkel jobban klíma- és környezetbarát szélenergia-termelés fokozatosan utasítja maga mögé kiöregedő konkurenseit.

Szakértők emlékeztetnek rá, hogy a szárazföldi szélerőművek és a napelemek szolgáltatta tiszta energia árát már csak a földgáz árával van értelme összehasonlítani, miközben az offshore termelők a nukleáris energiát hívják versenyre.

A Burbo Bank homokpadja szélturbinákkal az egyik leginkább beépített tengeri terület Forrás: AFP/Paul Ellis

Tagadhatatlan, hogy sok a bizakodó hang azután, hogy a szélenergia ára a várakozásokon felüli mértékben, és emellett folyamatosan csökken.

– mondja Caroline Lucas, a brit zöldek pártjának egyik vezetője.

Az energiaár zuhanásával nem nagyon lehet vitatkozni. Az új kapacitások létesítését tenderekkel oldják meg a briteknél is, ami azt jelzi, a kivitelezők és az üzemeltetők mind olcsóbban tudják vállalni, például offshore termelők létesítsát. Egy friss brit pályázati kiírásra több cég is aláígért a nukleáris energiának.

A pályázók offshore szélenergiát hasznosító egységeiket 58 font (nagyjából 19 000 forint) megawattórás támogatással építenék meg. Ezzel szemben, ha nukleáris energiát hasznosító termelők épülnének, azok még 2022-23-ban is 93 fontos (kb. 30 000 forint) megawattórás támogatást igényelnének.

Az atom még biztosan áll

Nyerjenek bár mind nagyobb teret a brit energiaellátásban a megújuló források, úgy tűnik, a nukleáris energiát egy ideig nem tudják száműzni az energiamixből. Az atomenergiával foglalkozó iparági szereplők nem ijedtek meg a szélenergiától, noha azt elismerik, költségeiket nekik is csökkenteniük kell hogy versenyképesek tudjanak maradni.

– jelezte Tom Greatrex, a Nukleáris Iparági Szövetség ügyvivő vezetője.

Atomerőmű az Egyesült Királyságban: a nukleáris energiára vélhetően továbbra is szükség lesz Forrás: Wikipedia/Ivor Branton

A nukleáris energiát pártolók egyik legfontosabb érve, hogy a megújuló forrásokra épülő termelés továbbra is jelentős bizonytalanságot hordoz magában.

A fogyasztóknak akkor is többletköltséggel kell számolniuk, ha energiabőség van, hiszen a termelt energiát valahol tárolni is kell.

Ha pedig a szélfúvásos és a napsütéses órák száma sem a termelésnek kedvező módon alakul, úgy az energiaellátásba be kell kapcsolni a tartalékrendszereket. A stabilitásban pedig a nukleáris energia jobban áll jelenleg, mint megújuló kihívói.

A szakértők mindenesetre egyetértenek abban, a klímacélok teljesítéséhez további, nem szénalapú energiaforrások bevonására lesz szükség.