Döbbenetes ábrán a világ gazdasága

dollár
Dollar bills, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A világ gazdasága gyorsuló ütemben gyarapodik. Napjaink két vezető hatalma, az Egyesült Államok és Kína felel a világ GDP-jének 33,6 százalékért. Azonban ez nem mindig volt így, egykor az ókori birodalmak vagy India sokkal nagyobb szerepet játszott a világ gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A Visual Capitalist egy igen szemléletes ábrát tett közzé a világ vezető hatalmairól, és arról, hogyan alakult a GDP-jük az elmúlt 2017 évben.

Az alapötlet a JP Morgan egyik elemzőjének fejéből pattant ki, aki szerette volna megmutatni, hogy miképp alakult a világ nagyhatalmainak erőviszonya időszámításunk kezdete óta. Az adatokat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzéseivel frissítették, és a grafikon igen érdekes képet fest.

Visszatérőben az ázsiai országok Forrás: Visual Capitalist

A grafikán több érdekességet is lehet látni: meg lehet figyelni az Egyesült Államok térnyerését, Kína újkori bővülését vagy az ókori birodalmak súlyának csökkenését.

Azonban van egy dolog a képen, ami megosztotta a szemlélőket.

Szembetűnő, hogy a skálázás nem egyenletes, ami egyesek szerint szentségtörés egy grafikon esetében. Eleinte ezret ugrik a skála, majd ötszázat, majd teljesen változó időközöket vesz fel az X-tengely.

Illusztráció Forrás: AFP

Az Economist ezért elkészítette a korrekt skálázást, ez ebben a cikkben tekinthető meg.

Mások ugyanakkor azt mondják, hogy helyes ilyen tagolást is használni, hiszen a gazdasági növekedés is csak a XIX. és XX. században gyorsult fel.

Másfelől az adatok fellelhetősége is probléma, értelemszerűen a középkori vagy annál korábbi adatokat kiszámolni embert próbáló feladat. Így egy korrektül skálázott adatsor

érdemben nem tenne az ábrához, illetve csak feleslegesen nyújtaná azt.

Érdemes megemlíteni, hogy a fenti ábra nem fedi le a globális GDP-t,

sőt 40,4 százalékát a többi ország adja.

Ezt a következő kép hivatott ábrázolni, melyen a részarányok mellett a nominális GDP ezer milliárd dollárban van feltüntetve.

Alig néhány országban összpontosul a világ vagyona Forrás: Visual Capitalist

A világtörténelem leggazdagabb embereiről szóló képgalériánkat itt tekintheti meg!