A nagyvállalatok letarolják az adósságpiacot

2017.09.12. 14:02

Az olyan vezető amerikai cégek, mint az Apple, a Google mögött álló Alphabet vagy a Microsoft önálló tényezőkké váltak a globális kötvénypiacon. Az óriásvállalatok ugyanis immáron több százmilliárd dollár értékben halmoztak fel befektetéseket állam- és vállalati adósságokból.

Az Egyesült Államokban harminc nagyvállalat összesen több mint 800 milliárd dollárnyi adósságot tart befektetésként – derül ki a Financial Times elemzéséből. Ezek között vannak állampapírok, vállalati kötvények, illetve egyebek mellett jelzálogalapú értékpapírok. Mindez pedig azt jelenti, hogy ez a néhány társaság már nagyobb erővel rendelkezik a globális kötvénypiacon, mint egyes vezető eszközkezelők.

Ezek a vállalatok tulajdonképpen már saját jogon eszközkezelőnek minősülnek – mondja a JPMorgan elemzője, Ramaswamy Variankaval. A befektetések hátterében részben az áll, hogy mivel az amerikai cégek vonakodnak hazatelepíteni a külföldön parkoltatott tőkét, a vállalatok készpénzállománya több mint 2 ezer milliárdosra bővült. Ez egy évtized alatt 50 százalékos növekedésnek számít és az amerikai jegybank adatai szerint több mint duplája a századfordulón mért szintnek.

Sztárok és adósságok

Mindent összevetve, az említett harminc vállalat kezében több mint 1 200 milliárd dollár van készpénzben vagy annak megfelelő befektetési eszközökben. A társaságok között pedig olyan jól ismert nevek is vannak, mint a Ford, a Coca-Cola vagy a Boeing.

Jól ismert amerikai cégek használják ki adósságpiacotForrás: 123rf.com

A másik tényező, amely miatt nagybevásárlás indult be a vállalati kötvénypiacon, hogy a nulla közeli kamatszintek mellett a relatíve magas hozammal forgó papírok igen vonzó célpontoknak bizonyulnak. Nem meglepő tehát, hogy a harminc cég összesen egy 400 milliárd dollárt meghaladó portfóliót pakolt össze amerikai vállalati adósságokból. Ezzel a kezükben van a piacon elérhető eszközállomány közel 5 százaléka.

Hozamok és szakértők

A folyamat egyik hatása pedig az, hogy ezek a cégek versenyeznek a vagyonalapokkal, a nyugdíjalapokkal, valamint más piaci szereplőkkel, következésképpen lenyomják az amerikai vállalatok hitelezési költségeit. A magas minőségű vállalati kötvények hozamai ennek eredményeként 3,1 százalék alá csökkentek ebben az évben, amire a tavaly novemberi elnökválasztás időszakát követően nem volt példa.

Miközben a legtöbb cég profi eszközkezelőket bérel fel, hogy kezeljék a vállalat befektetéseit, külön érdekesség, hogy a teljes készpénzállomány ötödét birtokló Apple felépítette a saját eszközkezelő csapatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK