Idén havonta átlagosan 13 panasz érkezett a szabálytalan árubemutatók miatt, 2015-ben azonban ez a szám még 43 volt - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Kara Ákos kiemelte: a tisztességtelen árubemutatók visszaszorítása érdekében a kormány együttműködik a társhatóságokkal, így a rendőrséggel és az adóhivatallal is.

A fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint a visszaélések megszüntetése érdekében tett lépések iránya jó, azonban további intézkedésekre is szükség van, ugyanis a szakemberek idén 19 bemutatót ellenőriztek és 14 esetben eljárást indítottak, mert megállapították, hogy azok a régi, átverésre szakosodott termékbemutatók voltak.

Hostes edényeket kínál egy németországi termékbemutatón.Forrás: AFP/Thomas Lohnes

Kara elmondta azt is, hogy a tisztességtelen termékbemutatók visszaszorítása érdekében 2015 végén léptek fel először törvénymódosítással, amelynek az egyik legfontosabb eleme a hitelezés kérdése volt.

A törvénymódosítás értelmében az árubemutatón résztvevő vásárló az árubemutató helyszínén már nem, csak bankban vehet fel hitelt, hiszen a pénzintézetben megkapja a szükséges tájékoztatást - tette hozzá az államtitkár.