Miközben a piaci elemzők jelentős része már egy ideje kongatja a vészharangot, és készül az amerikai részvénypiac korrekciójára, a Goldman Sachs elemzője szerint erre egy ideig még nem kell számítani.

Kicsi az esélye annak, hogy az amerikai részvénypiac a közeljövőben mélyrepülésbe kezd. Ennek pedig részben éppen az az oka, hogy a befektetők már nagyon várják a korrekciót – mondta a CNBC-nek David Kostin, a Goldman Sachs stratégája. Vagyis egyszerre van jelen az optimizmus és a kockázatkerülés.

A korrekciós hangulatot részben az indokolja, hogy az S&P 500 index már nagyon hosszú ideje nem mutatott jelentősebb gyengülést. Az elmúlt 14 hónapban például egyszer sem volt 5 százalékos esés, és már 19 hónap telt el azt követően, hogy egy nagyobb, 10 százalékos, korrekció utoljára bekövetkezett.

Noha Kostin szerint a piaci értékeltségek aggodalomra adnak okot, az elemző mégis úgy számol, az emelkedési széria még kitart egy ideig. A befektetők ma a szkepticizmus és az optimizmus között ingadoznak, ami egy igen sajátos helyzetet teremt. Bár számos tényező ad okot a félelemre, Kostin mégis úgy véli, ezek nem fognak összeállni egy eladási hullámmá.

Kettős hangulat

A félelemre okot adó tényezők között Kostin olyanokat említett, mint a rendkívül alacsony volatilitás, a magas értékeltségek, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos nehézségek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szigorodó kamatpolitikája, a csökkenő kötvényhozamok, valamint a politikai bizonytalanságok.

Ezzel együtt a stratéga úgy számol, az S&P 500 index az év végére 2400 ponton áll majd, ami mindössze 2,5 százalékos gyengülést jelentene a pénteki záróárhoz képest.

Kostin kiemelte továbbá az igen erős amerikai fogyasztást is, amely a második negyedévben a GDP 69 százalékát adta. Ez szintén olyan tényező, amely arra enged következtetni, hogy nem várható jelentősebb összeomlás a részvénypiacon.

Még kitarthat egy ideig a piac erejeForrás: 123rf.com

Egyértelműen látszik azonban, hogy a befektetők elkezdték a korábbinál sokkal óvatosabban kezelni az amerikai piacot. Ezt támasztja alá, hogy az American Association legutóbbi felmérése szerint a befektetői optimizmus csak 29,3 százalékos volt, ami jelentősen alatta van a 38,5 százalékos hosszú távú átlagnak. A pesszimizmus szintje ezzel szemben 35,7 százalékos, ami viszont felülmúlja a 30,5 százalékos hosszú távú átlagot. A semlegesek 35 százalékot tettek ki, 4 százalékponttal meghaladva az átlagos szintet.

Erős alapok

A hosszú távú befektetők egyébként idén 81,1 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a részvénypiaci befektetési alapokból – derül ki a Bank of America Merrill Lynch adataiból. A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) azonban bőven ellensúlyozták a kiáramlást, mivel összesen 291,7 milliárd tőkét vonzottak.

Ezzel párhuzamosan a fogyasztói szektor is ellenállást mutat a gyengülésnek. Júliusban ugyanis a vártnál lendületesebben, 0,6 százalékkal bővültek a kiskereskedelmi eladások, ami a legjobb eredmény volt eddig 2017-ben.

Kostin mellett más elemzők is úgy vélik, hogy egyelőre nem kell számolni az összeomlással. A Leuthold Group vezető befektetési stratégája, Jim Paulsen például hangsúlyozta, miközben mindenki a Fed szigorítására figyel, kevesen veszik figyelembe, hogy a gyenge dollár, illetve az alacsony kötvényhozamok jelentős lökést adnak a gazdaságnak. A szakértő szerint a részvénypiaci korrekció csak akkor lesz aktuális, ha a mögöttes gazdasági fundamentumok is elkezdenek gyengülni.