Ezért érdemes gyakran állást váltani

fiatal lány dolgozik
37780997 - younge beautiful business woman working with documents in the office
Vágólapra másolva!
Régebben hatalmas fekete pontnak számított egy önéletrajzban, ha rengeteg munkahelye volt valakinek. A legtöbb HR cég, azonnal berakta a süllyesztőbe a jelentkezőt, és a legtöbb vállalat sem szívesen alkalmazott „job hoppereket”. A job hopper olyan alkalmazott, aki két évente, de akár évente is megváltoztatja munkahelyét. De vajon érdemes ilyen gyakran új állás után nézni?
Vágólapra másolva!

A cégek nem jutalmazzák a hűséget

A huszonévesek körében bevált szokássá vált, hogy gyakran változtatják munkahelyüket, és nem maradnak ugyanannál a cégnél az előléptetés reményében évekig. Ez nem véletlen, hiszen akik munkát váltanak a húszas éveik közepén, azok átlagosan 15 százalékkal keresnek többet, mint az előző munkahelyükön.

Forrás: 123RF

A gyakori váltás egyik oka, hogy a vállalatok már nem jutalmazzák az alkalmazottak hűségét. Régen a hűséges fiatalok átlagosan 4 százalékos fizetésemelést kaptak időközönként, azonban ez mára a legtöbb helyen megszűnt. A huszonévesek továbbra is a stabil munkahelyet keresik, viszont Laura Gardiner, a Resolution Foundation elemzője szerint rengeteg pénzbe kerülhet, ha nem váltanak időben munkahelyet.

A hűség szűkíti az alkalmazott látóterét

Aki túl sokáig dolgozik ugyanannál a cégnél, az egy idő után elkezd csak a vállalaton belüli dolgokra fókuszálni. Már nem úgy tekint a külvilágra és a szektoron belüli lehetőségekre, mint korábban, hanem elkezd lineárisan gondolkozni, csak a saját munkahelye világán belül.

Forrás: Thinkstock

A lehetőségeit egyre szűkebben látja, és egy idő után már csak a munkahelyi ranglétra következő lépcsőfokára gondol. Pedig ha munkahelyet váltana, lehet, hogy a következő munkáltatója egyből felajánlaná a pozíciót.

Gyors kiégést jelenthet a kihívások hiánya

Egy fiatalt munkavállalót leginkább a monotonitás és a kihívás hiánya lombozza le. Ezért látni, hogy sokan már néhány hónap után unják a munkájukat, és hamar próbálnak drasztikus változásokat előidézni a karrierjükben.

Hamar kiéghet, ha sokáig egy helyben marad Forrás: Dreamstime

Néhányan egyenesen odáig mennek, hogy nemcsak munkahelyet, de szektort is megpróbálnak váltani, hiszen úgy gondolják, hogy a jelenlegi területükön belül minden egyes cégnél hasonló monotonitást fognak tapasztalni, mint az egykori munkahelyükön. A váltás természetes következménye, hogy ismét be kell illeszkedni, megtanulni új dolgokat és más folyamatokat.

A job hopping talpraesettebbé teszi a fiatalokat

Aki már volt állásinterjún azt tudja, hogy milyen nehéz, idegőrlő és feszült dolog. Sokan az első alkalommal nem is kérdeznek a munkáltatótól, csak válaszolnak a feltett kérdésekre. A legtöbb fiatalnak arról sincs fogalma, hogy az általa választott területen mi számít korrekt fizetésnek, a cégek pedig a legtöbb esetben elvárják, hogy a jelentkező mondja meg fizetési igényét. A gyakorlat teszi a mestert, ezért ha valaki már több állásinterjún is volt, egyre inkább képes lesz előnyt kovácsolni a tapasztalatokból, jobb fizetést kiharcolni, valamint talpraesettebben kezelni a folyamat egészét.

. Forrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

Fontos a kapcsolatépítés

Ha valaki csak egy munkahelyen dolgozik, akkor sokkal kevesebb embert ismer meg, mint aki gyakran vált. Az üzleti világban és más területen is kulcsfontosságú a széleskörű kapcsolatrendszer kialakítása, hiszen azok mindig új üzleti lehetőségekkel kecsegtetnek. Ha valaki úgy dönt, hogy egy jobb ajánlatért otthagyja a céget, akkor érdemes jó viszonyban megválni a munkáltatójától, hiszen senki sem szeretne magának ellenségeket szerezni, és lehet, hogy egyszer még szükség lesz egy ajánlólevélre, vagy egy telefonra az előző főnöktől, hogy nagyobb eséllyel pályázzon.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/GeorgeRudy/Georgerudy

Magasabb fizetés

Sokkal nehezebb a meglévő munkaadónál fizetésemelést kapni, mint egy új munkahelyen a állásinterjún tárgyalni a fizetésről. Aki ügyes és tapasztalt, az sokkal jobb fizetést tud kialkudni magának, mint aki tíz évig hűséges marad és várja a jutalmat. És a különbözet is majdnem minden esetben magasabb, mint egy sima fizetésemelésnél.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Senserini Lucrezia

Akadnak negatívumok is

A munkáltató sokkal kevésbé fog bízni egy olyan alkalmazottban, aki gyakran lép le a cégektől. Sok vállalatnál még mindig hátrány, ha az önéletrajzból kiderül, hogy valakinek rengeteg munkahelye volt, és sehol sem maradt meg sokáig. A munkáltató elgondolkodhat, hogy képes-e jól dönteni, hiszen a gyakori váltás utalhat arra is, hogy nem tud megfelelően választani a szakterületén. Egy olyan világban, ahol a kapcsolatok jobban számítanak, mint eddig valaha, nagy hátrány lehet, ha korábbi főnökünktől haraggal váltunk el. Ugyanakkor ha valaki nem marad elég ideig egy cégnél, sohasem fogja megtapasztalni milyen is, amikor végre sikeres lesz a vállalat, és milyen jó érzés látni, hogy a sok éven át befektetett munka végül meghozza gyümölcsét.