A Deutsche Bank átszervezi a vagyonkezelést

Deutsche Bank
Shareholders of the Deutsche Bank arrive for the company's annual shareholder meeting in Frankfurt/Main, Germany, on May 21, 2015. Deutsche Bank has launched an internal probe into its investments division in Russia, it said Wednesday, as the German media reported suspected money-laundering. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank tovább folytatja a globális vagyonkezelési ágazatának konszolidációját, ahogy az egyes térségek, mint Japán vagy Ausztrália negatív hatást gyakorolnak az ügyfelek eszközállományára.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb német bank tervei szerint egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a bővülő vagyonkezelési üzletágra olyan központokban, mint Hongkong, Szingapúr, az Egyesült Államok vagy Svájc. Mindeközben más, úgynevezett booking-központokat viszont bezárnak a jövő év végéig – idézi a Bloomberg Fabrizio Campellit, a bank globális vagyonkezelési ágazatának elnökét.

Egyes eszközkezelői központokban ugyanis – részben a szabályozások miatt – már annyira költségessé vált a működés, hogy az tarthatatlan a Deutsche számára – derült ki Campelli szavaiból. Ahhoz pedig, hogy hatékonyan és eredményesen működjön a vagyonkezelés, a banknak döntenie kell, mely országokra kíván fókuszálni.

A nagy átszervezés

A Deutsche egyébként már be is zárt ilyen booking-központokat Japánban, Ausztráliában, valamint Észak-Európában, és

2018 végéig még jobban le akarják építeni a gyengén teljesítő területeket.

Mielőtt a folyamat elkezdődött volna, a banknak több mint 20 központja volt világszerte, ahol vagyonos magánszemélyek eszközeit tárolták és működtették. Campelli egyébként azt nem közölte, a jövőben konkrétan mely központokat kívánják bezárni.

Sikerre tör a Deutsche Bank a vagyonkezelésben Forrás: AFP/Daniel Roland

A Deutsche vagyonkezelői üzletágának teljes eszközállománya június végére 299 milliárd euróra zsugorodott a tavaly év végén mért 300 milliárdról. Campelli szerint az átalakítások eredményeként beindulhat az eszközállomány bővülése.

Célok és bővítések

Az átszervezés azonban nem pusztán bezárásokat vagy leépítéseket jelent. A pénzintézet vagyonkezelői üzletágának ázsiai vezetője például jelezte, az idei év második felében 50 új pozíciót is fel kívánnak venni a régióban. Ezzel párhuzamosan az Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős vezető közölte, a következő hónapban nagyjából 20 privátbankárt kívánnak felvenni a térségben.

Az átalakítások mögött részben az áll, hogy a bank még tavaly azt a célt tűzte ki maga elé, hogy

2020-ra bekerüljön a világ top 5 vagyonkezelője közé.

A mezőnyt jelenleg a UBS Group, a Bank of America, a Morgan Stanley, a Wells Fargo, valamint a Royal Bank of Canada uralja. A Deutsche bank egy augusztusi felmérés szerint a 16. helyen áll.

Mindazonéltal Campelli jelezte, a legfontosabb az, hogy a bank következetesen olyan rendszert tudjon kiépíteni, amely sikeres, és amelyet nem bánnak meg az évek múltán. Ez pedig sokkal lényegesebb, mint az, hogy 2020-ra biztosan elérjék a korábban kitűzött célt.