A sikeres befektetés sok tényezőn múlik, azonban vannak olyan alapvető szabályok, amelyek segítenek abban, hogy adott helyzetben jobban döntsünk. Most egy profi befektető iránymutatása alapján azokat a befektetési tételeket vesszük sorra, amit mindenkinek érdemes tudnia, akár egy szimpla állampapírja, vagy befektetési alapja van, esetleg a részvényekkel is kacérkodik.

A magas hozamot nem adják ingyen

Az alacsony hozamok időszaka megtanítja a befektetőket, hogy megbecsüljék az egyáltalán 0%-tól különböző hozamot. Ne legyenek irreális elvárásaink, a magas hozam nagy rizikóval is jár, így ha inkább kiszámíthatóságot szeretnénk, akkor kerüljük a kockázatvállalást.

Relatív, hogy mi a jó befektetés

Vagyis nincsen olyan tuti befektetés, ami minden helyzetben jól tudna muzsikálni. Alapvetően az aktuális piaci körülmények és a kilátások alapos átgondolása után érdemes dönteni egy befektetés mellett.

A piacnak mindig igaza van

Ahogy az árral sem célszerű szemben úszni, úgy nem célszerű a piac meghatározó irányával sem szembemenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy érdemes a többségre hallgatni, így ha valami gyanús, inkább kerüljük a befektetést.

Érdemes odafigyelni a befektetési szakértő tanácsairaForrás: AFP/2008 Getty Images/Mario Tama

Semmi sem emelkedik, vagy esik örökké

Bár hosszú távon folyamatos emelkedés jellemzi a részvénypiacokat, azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt rövidebb időtávon hullámhegyek és –völgyek tarkítják. Sokan ezt elfelejtik, mikor jól áll a szénájuk, viszont szívják a fogukat, mikor egy nagyobb piaci visszaesésbe futnak bele. Pedig a kettő együtt jár.

Nem mindig a passzív stratégia a legkifizetődőbb

Ugyan a jobb időszakokban jövedelmező lehet lekövetni egy tőzsdeindex alakulását, ugyanakkor azt is tartsuk szem előtt, hogy ilyenkor a nyereségeknek és a veszteségnek is ugyanúgy kitesszük magunkat. Időszaktól függően megéri olyan szemléletű befektetést választani, ahol nagy a hangsúly azon, hogy pontosan milyen befektetések kerülnek a portfólióba (például abszolút hozamú befektetési alap).

Vásárolj és tartsd meg

Ha kellő hosszúságú idő áll a rendelkezésedre, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy nem ugrálunk befektetésről-befektetésre, hanem kitartunk a választásunk mellett. Azonban a passzív stratégiánál taglaltak itt is problémát jelenthetnek.

Az ember márpedig tévedhet

Bármennyire is körültekintően szülessen meg egy befektetési döntés, előfordul olykor, hogy mellényúlunk. Ez a profikkal, így a befektetési alapok portfólió-kezelőivel is megesik. Aki folyamatosan kockázatokat vállal, szinte lehetetlen, hogy néha ne tévedjen. És adott esetben még a zseniálisnak tűnő meglátások sem hozzák meg az eredményüket.

A napon belüli kereskedés kemény dió

A rövid trendeket is ki lehet használni, viszont minél sűrűbben kereskedünk, annál valószínűbb a tévedés, és a nagy veszteség lehetősége.

Tökéletes portfólió márpedig nem létezik

Ahogy az idők változnak, úgy a vonzó befektetési lehetőségek köre is más lesz. Új vállalatok ideje jön el, a régiek leáldoznak, de a körülményektől függően lehet, hogy éppen a kötvényekkel lehet nagyot kaszálni. Nem ülhetünk a babérjainkon, időnként felül kell vizsgálni a régi döntéseket és ott szétnézni, ahol többre számíthatunk.

Nincs olyan stratégia, amely mindig a legjobb eredményre vezet

Sokféleképpen lehet próbálkozni, hogy a legjobb eredményt érjük el, de alapvetően nincs egy olyan recept, ami mindig a legjobb teljesítményt hozná.

A piacot megverni nagyon nehéz, de nem lehetetlen

Nem kizárt, hogy jobb eredményt érjünk el a piacnál, ugyanakkor számtalaszor kimutatták már, hogy tartósan erre még a profi befektetők sem képesek. Éppen ezért ne várjuk a múltban nagyon vonzó teljesítményű befektetési alaptól, hogy a jövőben is mindig a legjobb formáját hozza. Ha pedig mi választjuk ki a részvényeket, magunkkal szemben se legyenek túlzó elvárásaink.

A kamatos kamat valóban csodát tesz, de csak hosszú távon 

Amikor hosszú távra fektetünk be (például a nyugdíjra) a kamatos kamat hatása nagyon sokat tesz hozzá az egyenleghez.

A jövőt megjósolni szinte lehetetlen

Nagyon sok elemzés latolgatja, hogy mi lesz a jövőben, azonban sokszor az írja felül a számításokat, amit a legkevésbé várnak. Ne feledjük, kristálygömbbel senki sem rendelkezik, így gyanakodjunk, ha valaki megmondja a tutit a jövőre nézve.

Öngyilkosság lehet a profikra alapozni

Az irány kijelölésére jó lehet, ha követjük, hogy mit mondanak a befektetési guruk, szerintük mik a sikeres szektorok, vagy éppen mik a kockázatok. Azonban nem ajánlatos kételkedés és megfontolás nélkül megfogadni a szavukat, mert mint tudjuk, a jövőt senki sem ismeri.