Egyszerre kincs és kockázat a legendás befektető

Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 GettyImageRank2 HORIZONTAL Talking USA Washington DC Photography Arts Culture and Entertainment Warren Buffett Mandarin Oriental 2015 Fortune Day 2 PersonalityInQueue FeedRouted_Australasia FeedRouted_Asia Feed
WASHINGTON, DC - OCTOBER 13: Warren Buffett speaks onstage during Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 at the Mandarin Oriental Hotel on October 13, 2015 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for Fortune/Time Inc/AFP
Vágólapra másolva!
A Berkshire Hathaway legendás vezetője, Warren Buffett jelenti a legnagyobb kockázatot a vállalat befektetői számára. Ezzel együtt viszont Buffett a cég legértékesebb eszközének is számít, és egyelőre még nem kell félni a viharos időktől.
Vágólapra másolva!

A Warren Buffett körül kialakult piaci kultusz kétélű fegyver a Berkshire Hathaway befektetőinek – mondja a JPMorgan elemzője, Sarah DeWitt. Miközben ugyanis Buffett személye és stratégiája rendkívül értékes eszköz a Berkshire számára, ha egyszer visszavonul a vállalat éléről, az megütheti a részvényeseket is – írja a MarketWatch.

Ezzel együtt a JPMorgan erősen felülsúlyozza a Berkshire részvényeit, és a banknál 315 dolláros célárfolyamot határoztak meg a cég A osztályú papírjára. Ez kiemelkedő, ha azt nézzük, hogy a FactSet elemzői konszenzusa alapján az átlagos célár 293,711 dollár.

Az optimista vélemény hátterében az áll, hogy DeWitt szerint

a Berkshire kiváló üzletekkel rendelkezik, és ezek profitnövekedési potenciálja igen erős.

A legnagyobb üzletek jelentős strukturális előnyei pedig lehetővé teszik, hogy a nyereség nagyobb ütemben bővüljön, mint az általános részvénypiac.

Egy legenda értéke

A JPMorgan egyébként a Berkshire B osztályú részvényére 210 dolláros célárat állapított meg, szemben a 195,91 dolláros piaci átlaggal. A B osztályú papír az elmúlt 12 hónapban 22,6 százalékot ralizott, miközben az S&P 500 index csupán 17,4 százalékot erősödött csütörtök délutánig.

Buffett egyelőre még nem száll ki Forrás: AFP/Paul Morigi

A kockázatok viszont abból fakadnak, hogy a Berkshire teljesítményének és piaci erejének egyik legfontosabb mozgatója, maga Warren Buffett, a vállalat elnöke és vezérigazgatója.

A befektetők tehát egyre jobban félnek attól, hogy mi lesz akkor, ha a legenda már nem tudja folytatni a tevékenységét.

Különösen azért, mert Buffett már 87 éves és 52 éve áll a Berkshire élén.

Nyomás és lehetőség

Nem véletlen, hogy DeWitt úgy véli, ha Buffett valamiért kiszáll, az hosszabb ideig tartó eladási hullámot jelenthet Berkshire részvényeinek. A jó hír viszont az, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy Buffett lassítani akarna, szóval elvileg akár még egy évtizeden át ő lehet a vállalat vezetője – tette hozzá az elemző.

A JPMorgan szerint a legesélyesebb jelölt Buffett utódjának az 55 éves Greg Abel, aki jelenleg a társaság közüzemi üzletágát vezeti.

Következésképpen DeWitt úgy látja, amennyiben Buffett távozik, és bekövetkezik az éles és kitartó gyengülés a Berkshire részvényárfolyamában, az inkább

vásárlási lehetőséget jelenthet a befektetőknek.

A cég üzleti fundamentumai ugyanis igen erősek maradhatnak, és ebben az esetben egy eladási hullám hosszú távon még jól is jöhet a vásárlóknak.