Egykor Hasfelmetsző Jack, az elhíresült sorozatgyilkos tartotta rémületben a londoni Whitechapel városrész akkori nyomornegyedét, az elmúlt hetekben pedig egy bizarr jelenség, a környék szennyvízhálózatában kialakult gigantikus zsírtrutymó borzolta a kedélyeket. Úgy tűnik azonban, az illetékesek hamarosan úrrá lesznek a nem mindennapi problémán.

A 130 tonnás zsírhegy kialakulásáért vélhetően leginkább az emberi nemtörődömség felelős. Olajok, főzésből megmaradt zsiradékok, nedves törlőkendők, higiéniai termékek és azok csomagolása – csak néhány azok közül a tipikus összetevők közül, amelyek megtalálhatók a londoni szennyvízhálózatot eltömítő, kolosszális zsírdugóban. Ezek döntően azért kerültek oda, mert az emberek a WC-n húzták le, ahelyett, hogy a szemétbe, illetve szelektív gyűjtőkbe dobták volna azokat.

Szerencsére azonban úgy tűnik, a zsírhegy uralma a végéhez közeledik.

Biodízel és kiállítási tárgy lehet belőle

A szeptember elején indult felszámolási munkák hamarosan véget érnek. A szakemberek speciális, nagy nyomású mosótömlőkkel és befújókkal szedik darabjaira a hálózatban a 250 méteres zsírhegyet. A faggyúsodó lerakódásokkal gyűlik meg a leginkább a bajuk, míg a zsírhegyből előbukkanó pelenkák, bébi holmik, női higiéniai termékek olyan üzembe kerülnek, amely a szemét elégetése során keletkező hőből, illetve gázokból energiát állít elő. A zsírszörny harmada pedig várhatóan biodízelként végzi. A gigantikus képződmény egy része speciális feldolgozási eljárásokon megy át, amelynek során összetevőkre bontják azt, és a kiválasztás során keletkező olajból biodízel készül.

Az előállítható, 10 000 liternyi mennyiség, London 350 darab, ikonikus emeletes buszának egy napra elegendő bio-üzemanyagot jelent.

Biodízelként hasznosulhat London 250 méteresre nőtt zsírgodzillájaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Egyes elképzelések szerint, a zsírhegy egy kisebb darabját – szintén különleges kémiai eljárásoknak alávetve – kiállítási tárgyként kellene elhelyezni. Ennek célja pedagógiai lehet. A kiállítási tárggyal felhívhatnák a lakosság figyelmét arra, hogy ne tekintsék öblítős vécéjüket csillagkapunak, esetleg fekete lyuknak, amibe bármit beledobálhatnak.

Komoly munkát adott

A szennyvízhálózat és a vezetékek megtisztítása a zsírhegytől komoly munkát adott a karbantartóknak. Az eltávolított faggyút ugyanis további eljárásoknak kell alávetni azelőtt, mielőtt szemétre kerülhetnek.
Az ilyen zsírhegyek a legnagyobb ellenségeink, és ezeket minden alkalommal teljesen fel kell számolni. De ha már létrejönnek, a biodízellé alakításuk még mindig a legjobb megoldás mindenkinek" – mondja Alex Saunders, a környék csatornahálózatának karbantartásáért felelős vezető.

Már 2014-ben is meggyűlt a londoni szennyvízhálózat-karbantartók baja egy zsírképződménnyelForrás: AFP/Adrian Dennis

A mostani zsírhegy az eddigi legnagyobb példányok közé tartozik. 2013-ban egy közel 20 méteres darab okozott problémát London egy másik városrészében, de Dublinban is heteken át tartott, mire kipucolták egy ottani zsírszörny fészkét. Ott ugyanis a felszíni forgalom miatt csak rövid időközök álltak rendelkezésre a munkára.