Így dolgoztatják a pénzüket a szupergazdagok

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabbjai idén sokkal inkább a részvényekre szavaztak, szemben a hedge fundokkal és az ingatlanokkal – derül ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

A részvénypiaci befektetések a legvagyonosabbak portfólióinak 27,1 százalékát tették ki – derül ki a UBS Wealth Management és a Camden Research közös kutatásából. Ezzel a részvénypiaci kitettségek 1,6 százalékponttal bővültek a tavaly kiadott éves felmérés eredményeihez képest – írja a CNBC.

Ezzel párhuzamosan

az olyan alternatív befektetési formák, mint a hedge fundok vagy a közvetlen ingatlanvásárlás, súlya 3,7 százalékponttal csökkent.

A kutatás egyébként 262 online kérdőívet tartalmazott, és gyűjtötte össze a vagyonkezelői adatokat február és május között.

Ráadásul a részvények várhatóan a jövőben is népszerűek maradnak a szupergazdagok körében. A megkérdezettek nagyjából ötöde ugyanis úgy nyilatkozott, tervezi a fejlett piaci részvénykitettségének növelését. Eközben 44 százaléknál van tervben a fejlődő piaci részvények vásárlása.

Kockázatok divatok

Egyértelműen kiderül továbbá a kutatásból, hogy a leggazdagabbak továbbra is imádják a magántőke-befektetéseket. Egy átlagos portfóliónak ugyanis az ötöde olyan területekhez kötődik, mint a kockázati tőke vagy valamilyen közvetlen vállalati befektetéshez kapcsolódó együttműködés.

Mindazonáltal a leggazdagabbak vagyonát kezelő irodák nem egyöntetűen rajonganak a magántőke-befektetésekért. Az egyik ilyen észak-amerikai válaszadó cég vezetője például jelezte, jól látszik, hogy a magántőke-befektetések szépen teljesítenek, de figyelmeztetett,

a hozamok lassan elkezdhetnek csökkenni.

Ennek oka, hogy egyszerűen túl sok pénz fut túl kevés üzleti lehetőség után.

Töretlen a részvények népszerűsége Forrás: 123rf.com

Ezzel párhuzamosan az is látszik, hogy a szupergazdagok vagyonát kezelő irodák nem elégedettek a hedge fundokkal. Ezt támasztja alá, hogy a hedge fundokban felvett kitettségek 6,2 százalékra csökkentek az átlagos portfólióban. Ráadásul a hedge fundok szerepe folyamatosan csökken. Tavaly 7,1 százalékra esett az átlagos portfólió kitettsége a 2015-ös 8 százalékról. A háttérben elsősorban az áll, hogy

a terület nem tud kellően vonzó hozamokat biztosítani.

Ez a hangulat pedig annak ellenére is fennáll, hogy a 2015-ben mért 2,6 százalékos hozamcsökkenések után a szektor teljesítménye tavaly 0,8 százalékkal erősödött. Mindeközben a megkérdezettek 30 százaléka mondta azt, várhatóan csökkenteni fogja a hedge fundokban felvett kitettségeit.

Csúcson az ingatlanpiac?

Az ingatlanok szintén elkezdtek veszíteni a vonzerejükből. A tavalyi 16,5 százalékos kitettség után ugyanis idén már csak 15,8 százalékos volt az ingatlanbefektetések aránya. Noha ennek a jelenségnek elsősorban a más eszközosztályok által produkált szép teljesítmény az oka, a jelentés szerint az sem elhanyagolható, hogy

az ingatlanpiac elkezdett a csúcsához közeledni az olyan fejlett térségékben, mint Észak-Amerika vagy Európa.

A szupergazdagok vagyonait kezelő irodák azonban továbbra sem mondanak le az ingatlanokról. A megkérdezettek 40 százaléka jelezte ugyanis, a jövőben növelni kívánják az ingatlanbefektetéseiket.

Mindent összevetve, a portfóliók tavaly sokkal jobban teljesítettek az egy évvel korábbinál. Míg 2015-ben csupán 0,3 százalékos hozamot értek el, addig a tavalyi átlag már 7 százalékos volt. A legjobban az észak-amerikai irodák teljesítettek, ezek 7,7 százalékos éves átlaghozamot értek el – elsősorban az alacsonyabb szintű ingatlankitettségek miatt. Ez utóbbiak ugyanis a jelentés szerint gyengébben teljesítettek tavaly.