Jövőre közel kilenc, 2019-ben pedig további hét százalék körüli béremelkedéssel számolnak a Magyar Nemzeti Bank szakértői, derül ki a jegybank most kiadott inflációs jelentéséből. Az MNB szerint az infláció csak 2019 közepére érheti el a három százalékot, míg a gazdasági fejlődést pedig idén 3,6, jövőre pedig 3,7 százalékosra becsülik. A növekedés motorját a fogyasztás és a beruházások adják.

Jövőre és 2019-re is erőteljes béremelkedést tart valószínűnek a jegybank:

az idei átlagosan 11,5 százalékos növekedést jövőre további 8,7, az utána következő évben pedig 6,7 százalékos követi, olvasható az MNB friss inflációs jelentéséből.

Balatoni András, a jegybank igazgatója elmondta, hogy az infláció ennek ellenére nem lódul meg, és az eddig vártnál kicsit később, 2019 közepén érheti el a jegybank három százalékos inflációs célját.

Ennek egyik oka, hogy a vállalatoknak a szociális hozzájárulás csökkentése miatt arányaiban lassabban emelkedik a bérkiadásuk.

 

Balatoni András hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank inflációs előrejelzései is rendre lefelé módosultak, és jövőre már csak körülbelül 1,2 százalékos pénzromlással kalkulálnak.

Az infláció kordában tartásához nagyban hozzájárul, hogy az euróban kifejezett olajárak is a mérsékeltek maradhatnak még középtávon is.

Az infláció a következő hónapokban 2,5 százalék körül alakul, majd év végére két százalékra süllyedhet, mondta el az MNB igazgatója.

A jegybank idén és jövőre is erőteljes gazdasági növekedéssel számol:

erre az évre 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,7 százalékos bővülést becsülnek, a gazdaság húzóerejét pedig a lakossági fogyasztás és a beruházások adják majd.

A fogyasztás bővülését a magas bizalmi szint és a töretlen lakásépítési kedv is támogatja, valamint az, hogy a lakossági hitelezés felfutása a jövőben is folytatódik. A beruházásokkal kapcsolatban a jegybank idén 16,2, jövőre pedig 11,1 százalékos erősödét jósol, melynek egyik alapja a hitelezés bővülése, illetve olyan egyedi nagyberuházások mint például a Mercedesé (500 milliárd forint 2020-ig) vagy a MOL-é (300 milliárd forint 2021-ig).

A Magyar Nemzeti Bank épülete.Forrás: MTI/Balaton József

Ezen kívül a kis- és középvállalatok szempontjából is erősödő hitelezést jósol az MNB.

Az export növekedésével kapcsolatban kissé óvatosabbak a jegybankban, ennek oka, hogy idén a gyárleállások, illetve modellváltások miatt gyengébben teljesített az ipar.

Ennek ellenére a jegybank javuló külső kereslettel és a magyar exportpiac bővülésével számol a következő években is.

A költségvetési hiánnyal kapcsolatban Balatoni András elmondta:

idén a kormányzati várakozásoknál is jobban, a GDP 1,6-1,8 százaléka körül alakulhat a deficit, míg jövőre és 2019-re 2,2, illetve két százalékos hiányt várnak.