Leminősítette Kínát a Standard & Poor's

hitelminősítés, hitelminősítő, Standard & Poor’s
Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
Leminősítette Kínát a Standard & Poor's, a fő okok pedig elsősorban a gyors hitelkiáramlásból eredő reálgazdasági és költségvetési kockázatok lehetnek.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta Kína hosszú futamidejű államadósságának besorolását, valamint az átutalási és konvertibilitási kockázat megítélését. A rövid lejáratú szuverén kötelezettségek osztályzatát a cég "A-1 plusz"-ról szintén egy fokozattal "A-1"-re minősítette vissza.

Forrás: AFP/Stan Honda

Májusban egy másik nagy hitelminősítő a Moody's is rontotta a kínai besorolásokat, Aa3"-ról egy fokozattal "A1"-re csökkentve a hosszú távú kínai osztályzatot.

Mindkét cég arra hivatkozott az indoklásban, hogy Kína pénzügyi ereje várhatóan romlani kezd a gazdaságban felhalmozódott és valószínűleg tovább növekvő adósságtömeg terhe alatt.