Tovább folytatódik az Otthon melege program, ezúttal a gázkonvektorok cseréjére lehet pályázni. Szeptember 29-ig az összes régióban lefut a támogatás, a pályázaton legfeljebb 500 ezer forint nyerhető el.

Szeptember 21-től elsőként budapesti és Pest megyei magánszemélyek igényelhetnek támogatást az elavult gázkonvektorok cseréjéhez.

A pályázati lehetőség régiónként eltérő időpontokban nyílik meg:

  • elsőként Közép-Magyarországon (szeptember 21.),
  • majd szeptember 22-től a nyugat-dunántúli megyék kerülnek sorra,
  • szeptember 25-től Dél-Dunántúlról,
  • szeptember 26-tól Észak-Alföldről,
  • szeptember 27-től Dél-Alföldről,
  • szeptember 28-tól Észak-Magyarországról,
  • szeptember 29-től pedig Közép-Dunántúlról lehet pályázni.

Fontos, hogy csak a pályázatok kimerüléséig van lehetőség igényelni a támogatást.

Az 1,5 milliárd forintos keretösszegű alprogram célja a lakóépületekben található gázkonvektorok cseréjének elősegítése.

IllusztrációForrás: MTI/Marjai János

A felmerülő anyag- és munkadíjak mellett a tervezési, engedélyeztetési és egyéb szakhatósági költségekhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás.

Maximális mértéke ingatlanonként és magánszemélyenként az elszámolható bruttó költségek 80 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint.

A minisztérium az eddigi legmagasabb támogatási intenzitással a magyar háztartások fűtési rendszereinek korszerűsítését kívánja ösztönözni.

A részletes Pályázati Útmutató elérhető a https://konvektor2017.nfsi.hu oldalon, a pályázattal kapcsolatos kérdésekre az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálata ad bővebb tájékoztatást.

Az Otthon melege program másik, korábban meghirdetett alprogramja keretében október 15-ig igényelhető legfeljebb 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatás új kondenzációs kazán beépítésére és a fűtéskorszerűsítés kiegészítő költségeihez. További részletek a https://futeskorszerusites2017.nfsi.hu oldalon találhatók.

A családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A 2014 szeptemberében indult Otthon melege program mára már több mint 130 ezer háztartás energiahatékonyságát javította.