London is letiltja az Ubert

Harrods London
A London taxi and a London bus drive past Harrods, London, England, United Kingdom, Europe
Vágólapra másolva!
Újabb európai város hátrál ki az Uber mögül, ugyanis London nem hosszabbítja meg a közösségi közlekedéssel foglalkozó vállalat működési engedélyét. Ez azt jelenti, hogy még egy hétig lehet uberezni a városban, a vállalat fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Nem hosszabbítja meg az illetékes londoni közlekedési hatóság az Uber egy hét múlva lejáró taxiszolgáltatási engedélyét.

A londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet, a Transport for London (TfL) pénteken közölte az amerikai székhelyű vállalat londoni érdekeltségével, hogy

nem állít ki számára új szolgáltatási engedélyt, miután a cég jelenlegi jogosítványa szeptember 30-án lejár.

A bejelentés szerint a TfL arra a megállapításra jutott, hogy az Uber nem teljesíti a felelősségteljes vállalati tevékenység kritériumait,

és ez számos közbiztonsági problémát vet fel.

Az értesítésben foglalt felsorolás szerint a hatóság aggályosnak tartja, ahogy a cég az utasok elleni súlyos bűncselekményekről szóló bejelentéseket kezeli.

A TfL emellett nem tartja megfelelőnek az Uber hozzáállását a sofőrök biztonsági háttérellenőrzéséhez,

és azt a módot sem, ahogy a vállalat a gépkocsivezetők orvosi alkalmassági igazolásait beszerzi.

Egy hét múlva már csak hagyományos taxik közlekedhetnek Forrás: AFP/robertharding/Paul Porter

A TfL közleménye szerint a londoni taxiszolgáltatóknak szigorú szabályozásokat kell betartaniuk, és ahhoz, hogy működhessenek, demonstrálniuk is kell a hatóság számára, hogy ezeket az előírásokat teljesítik.

A londoni közlekedési hatóság a közlemény szerint arra a következtésre jutott, hogy az Uber nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyeknek teljesítése szükséges a taxiszolgáltatási engedélyhez.

A TfL közölte, hogy az Ubernek 21 napja van a fellebbezésre, és amíg a fellebbezési folyamat tart, addig folytathatja működését.

Az Uber pénteken bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be.

A cégnek 40 ezer sofőrje van Londonban, és a kocsirendeléshez szükséges mobiltelefonos alkalmazást 3,5 millió londoni töltötte le.

A londoni taxisszövetség főtitkára, Steve McNamara pénteki nyilatkozatában helyeselte a TfL döntését, mondván:

Fellebbez a cég Forrás: AFP/Thomas Oliva

Sadiq Khan, London polgármestere is támogatásáról biztosította a TfL-t az Uber elleni fellépésben.

Londonban több nagyszabású taxistüntetés volt az Uber ellen.

A 25 ezer londoni taxist képviselő szakmai szervezetek tisztességtelen versennyel vádolták az Ubert,

mivel szerintük a cég sofőrjei a hagyományos taxik vezetőire vonatkozó rendkívül szigorú előírások betartása nélkül nyújtják gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást.

Érdekesség, hogy a Quartz arról számolt be, hogy Egyiptomban akkora sikere van a szolgáltatásnak, hogy az Uber nemzetközi buszokat is indít.