Ugrásszerűen nőtt az uniós projektek száma

Kiss Antal, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kiss Antal miniszteri biztos
Vágólapra másolva!
Ugrásszerűen megnőtt a beadott és nyertes pályázatok száma a közvetlenül pályázható európai uniós programokon az elmúlt két évben – mondta Kiss Antal miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (MKF) ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kiss Antal miniszteri biztos szerint a Magyar Fejlesztési Központ munkájának is köszönhetően a 2014-ben elnyert 4,66 milliárd forinthoz képest 2016-ban 16,54 milliárd forint lett a magyar érdekeltségű pályázatokra jutó támogatás összértéke a legismertebb, közvetlenül pályázható uniós programokon.

Emlékeztetett: a kormány 2014-ben azzal a céllal hozta létre az MFK-t, hogy segítse a magyar nemzeti közösséget a közvetlen uniós források elnyerésében, illetve azért, hogy a pályázatok széles körben ismertté és hozzáférhetővé váljanak.

Tájékoztatása szerint az EU Horizon 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs programja által biztosított forrásokat érintően az MFK összetett pályázatfejlesztői munkát végez. Több mint 500 személyes tanácsadás során a társaság szakértői 515 projektet vizsgáltak meg, és közülük 51-et választottak ki pályáztatásra. Eddig 54 pályázatot adtak be a társaság közreműködésével, több mint 10 milliárd forint értékben. Ebből közel 6 milliárd forint értékű pályázat van értékelés alatt.

Kiss Antal miniszteri biztos Forrás: Bartolf Ágnes/NFM

Az MFK a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Földművelésügyi Minisztériummal konzorciumi partnerségben 2014-2017-re 1 millió euró összegű pályázatot nyert el Magyarország LIFE környezetvédelmi programokon való részvételének elősegítésére. Mellette kezdeményezte a LIFE önerőalap létrehozását, amivel 31 milliárd forint közvetlen kifizetésű forrás lehívására nyílik lehetőség. A sikeres pályázatok között kiemelte: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3 millió eurót nyert a kerecsensólyom védelméért kifejlesztett, madárbarát középfeszültségű vezetékek kialakítására.

Az MFK Európában egyedülálló magyar nyelvű forráskereső és tájékoztató rendszere több mint egymillió oldalletöltést ért el, a kapcsolódó közösségi oldalak kedvelőinek száma pedig meghaladja a 8500-at. Kétéves működése alatt a www.palyazatokmagyarul.eu honlap a közvetlen európai uniós programok 930 dekódolt pályázatát tette hozzáférhetővé.

Legújabb szolgáltatásként mostantól már android platformon futtatható mobilalkalmazás is segíti a felhasználókat a sikeres pályázásra való felkészülésben.

A miniszteri biztos szerint a társaság a kormány által rábízott feladatait végezve az elmúlt két évben több, a magyar gazdaság számára kitörési pontokat jelentő iparág fejlesztési lehetőséget azonosított.