A feltörekvő országok adják a tiszta energia mind nagyobb hányadát

napelem park
A man walks between Photovoltaic panels at the newly opened Solar Energy centre in Cestas on December 1, 2015. After 10 months of construction, the solar farm in Cestas, understood to be one of the most powerful in Europe, became operational on December 1, 2015. / AFP / MEHDI FEDOUACH
Vágólapra másolva!
Már 2018-ban megtörténhet a fordulat, de 2019-ben biztosan többet fognak tenni a feltörekvő országok a megújuló energiák kitermelésébe, mint a fejlett országok – ezt állítja a Moody's nemzetközi hitelminősítő legfrissebb elemzésében. Elsősorban a szél- és napenergia hasznosítása lesz a meghatározó a következő néhány évben. Ha az elemzés helytálló, akkor a feltörekvő országok átveszik a fejlett államoktól a szerepet az energiafordulat végrehajtásában, és egyre olcsóbban fogják a környezetbarát energiaforrásokat hasznosítani.
Vágólapra másolva!

Kína, a Közel-Kelet, Afrika: elsősorban ezek lesznek azok a térségei a világnak, melyek a következő sebességbe kapcsolják a globális világ jelenleg is zajló megújuló-fordulatát. De a világ más feltörekvő országaiért sem kell aggódniuk az energetikai szakembereknek. Indiában, Mexikóban, Chilében olyan mértékben csökken a napenergia kitermelésének költsége, mely minden korábbi várakozást felülmúl.

Ezzel egyidejűleg drasztikusan csökken a szén iránti világpiaci kereslet.

néhány év alatt többszörösére emelték napenergia-hasznosító kapacitásukat a feltörekvő országok Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A napenergia kelendőbb, de a szél sem áll rosszul

Ahogy az Origo is megírta, a megújuló energiák terjedését nagyban elősegíti az, hogy bekerülési költségük egyre alacsonyabb lesz. A Moody's most közreadott jelentése ismét aláhúzza, hogy a napelemek ára átlagosan 50 százalékkal csökkent az elmúlt 2 évben. A kitermelésre alkalmas széljárással bíró országokban pedig, hasonló kapacitású szélturbinák telepítésének költségei legfeljebb a felét teszik ki annak, mintha szén- vagy földgáz-erőművet építenének.

Úgy tűnik, az idei év valóban elhozta az úgynevezett infekciós pontját az energiatermelésnek. Azaz azt az időszakot, amikortól

jobban megéri a zöldenergiák termelésébe beruházni, mint fosszilis termelőt építeni, még ha azok technológiája is sokat fejlődött az elmúlt években-évtizedekben.

Ráadásul a megújulók kitermelésére használt megoldások fejlődésének még egyáltalán nincs vége. Ahogy az Origo is írt arról, arra lehet számítani, hogy mind merészebb megoldásokkal javítják majd a tervezőmérnökök a termelés hatékonyságát. A megújulók hasznosításának egyre inkább csak a nukleáris energia lehet alternatívája, elsősorban az ellátásbiztonság szempontjából. Ám annak költségei is folyamatosan emelkednek a megújulókéhoz képest, és az emberek legfeljebb távolról szeretik az erőműveket.

Offshore szélturbina Hollandia partjainál Forrás: Cultura Creative/Mischa Keijser

A Moody's úgy számol, hogy a feltörekvő országok együttes telepített szélenergia-kapacitása 307 gigawattot, a napenergia hasznosítás potenciálja pedig 272 gigawattot ér el hamarosan.

Előbbi a globális termelés 51 százalékát, utóbbi 53 százalékát jelenti a globális tisztaenergia-termelésnek.

A növekedés motorját Kína adja, de a Közel-Kelet és Észak-Afrika is többszörös növekedést produkál majd. A várakozások szerint 2018 végégig ezekben a térségekben 14 gigawattot ér el a napenergia-kitermelés kapacitása, ami hétszerese a 2015-ös értéknek. India 28 gigawattra, a 2015-ös hatszorosára növeli kapacitását.

A különbség 2019-re még látványosabb lesz.

A szélenergia-kapacitás 349 gigawattra nő a feltörekvő államokban, míg a fejlett országokban 320 gigawatt körül alakul az év végére. A napenergia felhasználása 353 gigawattot ér a fejlődő régiókban, míg a vezető államokban 260 gigawattra nő a kapacitás. A jelentés tehát azt állítja, bő két év alatt a fejlődő országok veszik át a vezető szerepet a megújulók kitermelésében.

Nem a szenesnek áll a világ

Alig néhány éve, 2013-ban, az Egyesült Államok egyik energiaügyekkel foglalkozó hivatala úgy számolta, a szén iránti kereslet 2040-re 39 százalékkal nő globális viszonylatban. Bár 2040-re még kicsit várni kell,

az azóta eltelt években mindössze évi 1 százalékos kereslet-növekedést regisztráltak, úgy, hogy a szén ára emelkedik, a megújulóké pedig eközben csökken.

Még az olyan, néhány éve még szénfaló államoknak számító országok is, mint India, lassan végleg búcsút intenek ennek a hordozónak.

A mostani jelentés szerint, a napenergia még a szélenergiánál is népszerűbb lesz a következő években.

Egyre kevésbé éri meg szénerőműveket létesíteni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Ossinger

Bár mindkét energiafajta bekerülési költsége csökken, várhatóan napelem-farmok létesülnek majd nagyobb számban. A szélenergia hatékony felhasználását elsősorban az segíti elő, hogy a turbinák mind fejlettebbé válnak. Növekszik üzemelési idejük és nő a hatékonyságuk is.

A Moody's alelnöke szerint, a megújuló energiák terjedését még inkább elősegítené az, ha a tárolás problémáira végre átfogó megoldással állnának elő a tervezők.