Az Uber harcolni fog a londoni piacért

2017.09.25. 11:27

Londonban 40 ezer Uber-sofőr munkája került veszélybe, miután a város vezetése bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a cég működési engedélyét. A kaliforniai vállalat azonban nem nyugszik bele a döntésbe, a szabályoknak megfelelően szigorítanának a működési feltételeiken.

A múlt héten az Origo is megírta, hogy bajba került az Uber Londonban. A brit főváros vezetése bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a cég szeptember végén lejáró működési engedélyét, így gyakorlatilag a héten működhet utoljára legálisan a közösségi közlekedéssel foglalkozó cég.

A hosszabbítás több ok miatt maradt el. A londoni tömegközlekedési szervezet szerint:

  • az Uber nem kezeli jól az utasok elleni bűncselekmények bejelentését,
  • az Uber nem végzi jól a sofőrök biztonsági háttérellenőrzését, és
  • aggályos a gépkocsivezetők orvosi alkalmassági igazolása is.

Az Ubernek a döntés ellen 21 napja van fellebbezni, amit a cég meg is tesz, sőt ennél tovább is megy.

Hagyományos londoni taxik zárják le az utat a Whitehallon, ahol a taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás működésének engedélyezése ellen tiltakoznakForrás: MTI/EPA/Andy Rain

A Sunday Times szerint

az Uber hajlandó szigorítani a működési feltételeken.

Komolyabb védelem alá esnének az utasok, de a biztonság növelése érdekében korlátoznák a munkaórák számát is. Emellett megoldanák a fizetett szabadságolás problémáját is – írja a CNBC.

A megegyezés azonban valószínűleg nagyon nehéz lesz, ugyanisa londoni hatóságok és az Uber között nincs meg a szükséges kommunikáció.

Senki nem kért tőlünk bármilyen változtatást, ezért szeretnénk tudni, mit tehetünk az ügy érdekében. Ez párbeszédet igényel, de sajnos erről szó sincs – nyilatkozta Tom Elvidge, az Uber londoni vezérigazgatója.

Az Uber hiába népszerű, egyre több helyről szorul kiForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Bár a londoni hatóságok hivatalosan nem kommentálták a bejelentést, a lapnak nyilatkozó egyik bennfentes szerint a javaslatok elegek lehetnek a párbeszéd megkezdésére.

A lépés nem meglepő, hiszen az Uber egyre több városból szorul ki, így a londoni kitiltás óriási érvágás lenne a szilícium-völgyi óriásnak. A társaságnak Londonban 40 ezer sofőrje van, és 3,5 millió londoni töltötte le az alkalmazást.