Óriási vonatüzlet van a láthatáron

2017.09.26. 10:57

Európa két legnagyobb vasúti vállalata összeolvadni készül, hogy felvegye a kesztyűt a terjeszkedő kínai óriásvállalattal. Várhatóan ma jelenti be, hogy a Siemens vasúti üzletága egyesül az Alstommal.

A Reuters több forrásból is úgy értesült, hogy a Siemens maegyesíti egy több milliárd dolláros megállapodás keretén belül vasúti üzletágát az Alstommal.

Korábban az is felmerült, hogy a Siemens a Bombardier csoporttal olvasztja össze a részleget, de az ennek ellentmondó hírek miatt a Bombardier részvények esni kezdtek.

Magyarországon is közlekednek Siemens gyártmányú vonatokForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az összeolvasásra azért van szükség, mert így a két társaság javítani tudja a helyzetét a kínai állami háttérrel rendelkező CRRC-vel szemben.

A Siemens és az Alstom az ICE és a TGV modelleknek köszönhetően piacvezető a gyorsvonatok piacán.

A Reuters szerint technikailag a következő fog történni: a Siemens Mobility nevű ágazata fog az Alstomba beolvadni. Ezek ellenére a Siemensnek „50 százalék plusz egy részvényes" tulajdonjoga lesz, míg a vezérigazgató várhatóan az Alstom jelenlegi vezére, Henri-Poupart Lafarge lesz.

Az Alstom márka is ismerős a magyaroknakForrás: MTI

Fontos a francia hatóságoknak, hogy a feltételek kiegyenlítettek legyenek, beleértve a vezérigazgató személyét is.

A két cég összesített árbevétele így 18 milliárd dolláros, ami még így is csak fele akkora, mint a CRRC árbevételének nagysága (35 milliárd dollár).

A Reutersnek a két forrás arról is beszélt, hogy a Siemens pénzügyileg stabilabbnak látta az Alstomot, mint a Bombardiert.

Bár a források egybehangzóak, sem a Siemens, sem az Alstom, sem a Bombardier nem kommentálta az értesülést.