Eladták az évszázad legnagyobb gyémántját

2017.09.26. 12:03

A Lucara Diamond nemrég eladta az évszázad legnagyobb gyémántját, az 1109 karátos Lesedi La Rona-t, ami 53 millió dollárért kelt el. A tavalyi londoni Sothesby's aukción nem sikerült eladni a gyémántot, amiért akkor 86 millió dollárt kértek.

A vancouveri székhelyű vállalat, amely a világ legnagyobb és legjobb gyémántjainak feldolgozásáról ismert, a botswanai Karowe bányában találta a követ.

A cég 2016 májusában eladta a legkisebb gyémántot, a 813 karátos Constellationt, méghozzá rekordáron, 63 millió dollárért – vagyis karátonként 77.500 dollárért – a dublini Nemesis International gyémántkereskedőnek.

Lesedi La Rona gyémántForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az eladásról szóló nyilatkozatot a torontói kereskedési idő után tették közzé, ahol a Lucara részvényei 1,7 százalékot veszítettek értékükből – ebben az évben a cég részvényei 24 százalékkal estek.

A Lesedi La Rona nem sokkal kisebb, mint egy teniszlabda, és a második legnagyobb gyémánt a világon.

Lesedi La Rona gyémántForrás: AFP/2016 Getty Images/Donald Bowers

Az elsőt a 3.106 karátos Cullinant 1905-ben találták Dél-Afrikában, a követ két kisebb gyémántra hasították, amelyekből készült  az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga, és a brit koronaékszerekkel együtt állították ki a londoni Tower múzeumban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK