A magyar fiatalok közel fele szüleivel lakik együtt

people female woman girl indoors young beauty beautiful caucasian lie lying bright white pretty european one home fun tv screen shine play playing computer game entertainment console video interactive player monitor leisure gamer teenager portrait smile s
7878212 - young woman playing in computer games.
Vágólapra másolva!
2012 óta folyamatosan növekszik a szülői otthonban maradó fiatalok aránya a magyar társadalmon belül. A 18-34 éves korosztály tagjainak közel 44 százaléka lakik otthon – hívta fel a figyelmet a friss Eurostat adatokra az OTP Lakástakarék közleménye. A magyar átlag az uniós érték fölött van, de több, jobb gazdasági teljesítményt nyújtó országban ez arány még magasabb.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniós átlag szerint a fiatalok közel 36 százaléka marad a szülői háznál, ami valamennyivel kevesebb, mint a magyar átlag. Nem kiugró viszont számos, a magyarországinál jelenleg jobb gazdasági eredményt produkáló európai ország hasonló adatához képest. Németországban, Luxemburgban és Svájcban közel 40 százalékuk, Ausztriában és az Egyesült Királyságban pedig minden második fiatal a szüleinél marad, egészen a harmincas évei elejéig.

A saját otthon továbbra is nagy érték

Bár az otthon maradó fiatalok aránya 8 százalékkal nőtt 2012 óta Magyarországon,

a saját tulajdonú ingatlan továbbra is az egyik legnagyobb érték a magyar társadalomban.

Tízből kilenc magyar saját tulajdonban lakik, ezzel Magyarország a 35 tagországot tömörítő OECD-ben a dobogó harmadik fokára került. Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus szerint,

a volt szocialista blokk országaiban a saját lakás erős identitásképző elem, a felnőttségnek egyfajta sajátos fokmérője, és az a magyar társadalomra különösen érvényes.

Ez a magyarázata annak, hogy a fiatalok növekvő arányú otthonmaradása mellett, az idei évben magasabb sebességbe kapcsolt a hazai ingatlanpiac, különösen a saját otthonra vágyók miatt.

A fiatalok több mint harmada lakik szüleinél a harmincas évei elejéig az uniós országokban Forrás: 123rf

Otthonos megoldások

Az otthon maradó fiatalok dolgát megkönnyíti, ha többgenerációs, többszintes házban laknak. Ilyenkor megvalósulhat az elkülönülten élés, de mégis sokkal könnyebb az idősebb generáció tagjairól gondoskodni. Arra is van példa, hogy az ingatlanban a fiatalok saját lakrészt választanak le.

Az elmúlt évek szabályváltozásai következtében, könnyebbé válik az önálló lakás kiépítése illetve saját lakrész kialakítása.

Jelentős könnyebbséget jelent, hogy erre nem szükséges építési engedélyt kérni, elegendő a bejelentés. Ugyanakkor a CSOK is igénybe vehető rá, és a saját tőke mellett a lakástakarékban rejlő megtakarítás is bevonható a költségek fedezésére.

Az építészek és az ingatlanügyi szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet: a tetőtér beépítésénél mindenképpen statikai vizsgálatot kell kérni a várható terhelés felmérésére.

A tetőterek beépítésének költségét alapos tervezéssel kordában lehet tartani, és még a kivitelezés megkezdése előtt felmérhető, szükséges-e a ház gépészetének fejlesztése a megnövekedett igények szinten tartására.