Egyre többen várják anyagi helyzetük javulását

Happy family enjoying together in summer day. Family in nature. enjoying girl happy hug kid little girl open arms parents park smile spring woman Happy family enjoying together in summer day. Family in nature.
Happy family enjoying together in summer day. Family in nature.
Vágólapra másolva!
Az International Personal Finance, a Provident anyavállalata és a GfK kutató közös, reprezentatív kutatása azt vizsgálta, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Mexikó lakossága hogyan viszonyul a saját, illetve országa pénzügyi helyzetéhez. A kutatás eredményeit összegző közleményből kiderül, a magyar háztartások különösen optimisták pénzügyi kilátásaikat illetően.
Vágólapra másolva!

A hazai megkérdezettek közül minden ötödik ember javulást vár az ország gazdasági eredményei alapján, ez 5 százalékkal jobb eredmény, mint a tavaly mért. Ennél is nagyobb arányban vannak azok, akik optimistán látják háztartásuk anyagi helyzetét. A válaszadók harmada szerint háztartásuk anyagi helyzete javult az elmúlt egy évben, és erősödést várnak a következő 12 hónapra is.

Európában is optimistának számítanak a magyarok

Szinte minden tekintetben derülátók az európaiak, különösen a magyarok. A felmérésben részt vevő európai országok lakosai között 8 százalék között van azok aránya, akik a munkanélküliségtől tartanak.

A magyarok félnek ettől a legkevésbé, a válaszadók mindössze 6 százaléka jelölte ezt meg kritikus tényezőként.

Az európaiak a megélhetési költségek előteremtése miatt aggódnak a leginkább, de míg tavaly minden harmadik válaszadó számára ez jelentette a legnagyobb félelmet, addig idén már csak 22 százalékuk gondolta így.

Egyre optimistábban látják helyzetüket a hazai háztartások is Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Liderina

Az elmúlt 12 hónapot vizsgálva, csupán minden negyedik európai válaszadó érezte úgy, hogy anyagi helyzete romlott az egy évvel korábbi állapothoz képest. 39 százalékban úgy vélték, hogy jobban állnak anyagilag, mint korábban, de 37 százalékot tesz ki azok aránya is, akik úgy látják, anyagi helyzetük nem változott.

A magyar válaszadók többségének, 34 százalékuknak javult anyagi helyzete, illetve 35 százalékuk gondolta úgy, hogy háztartásuk szinten maradt ezen a téren.

Az okok között több minden szerepelt. A magyarok 15 százaléka gondolja úgy, hogy pénzügyi stabilitásának növekedése jövedelme emelkedésének köszönhető.

19 százalékuk viszont úgy gondolja, ez új munkahelyének illetve megváltozott életkörülményeinek köszönhető.

Jövőjüket is egyre pozitívabban ítélik meg saját jövőjüket. A következő 12 hónapra vonatkozóan, 35 százalékuk számít pénzügyi helyzetének javulására. A román válaszadók a legoptimistábbak, 66 százalékkal, míg az európaiak átlagosan 45 százalékos arányban optimisták.