Csökken a kormányzati adósság az Állami Számvevőszék szerint

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint év végén várhatóan csökken az uniós módszertan szerinti GDP-arányos kormányzati adósság, az államháztartás év végi pénzforgalmi egyenlege ugyanakkor 76-108 milliárd forinttal kedvezőtlenebb lehet a tervezettnél. A kockázatok jelentős részét a szabad tartalékok megfelelő fedezetet nyújthatnak – közölte a legújabb költségvetési elemzésének megállapításait az Állami Számvevőszék szerdán.
Vágólapra másolva!

A 2017-re vonatkozó hazai adósságszabályoknak tehát várhatóan megfelel a kormányzati szektor adósságának alakulása,

az uniós módszertan szerint első féléves a kormányzati szektoron belül az államháztartás államadósság rátája június 30-án a GDP 74 százaléka volt – írták az elemzésben.

Megjegyezték, hogy a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés, a bérek több mint 12 százalékos emelkedése, valamint a bruttó állóeszköz-felhalmozás 21 százalék feletti bővülése kedvező feltételeket teremtett a költségvetési célok teljesítéséhez.

Állami Számvevőszék Fotó: Szabó Balázs [origo]

Ugyanakkor a háztartások fogyasztásának jelentős, de a várakozásoktól némileg elmaradó bővülése miatt a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek időarányos mértéke elmaradt a tervezettől. Az adóbevételeknél kisebb elmaradás várható az áfa, a jövedéki adó, az egyszerűsített vállalkozói adó és a bányajáradék esetében, ugyanakkor a pénzügyi tranzakciós illeték és az államháztartás alrendszereiből származó befizetések meghaladhatják a tervezettet.