Az egekben szárnyal az amerikai ingatlanpiac

San Francisco the Golden Gate Bridge cloud felhő szolgáltatás
The skyline of San Francisco and the south tower of the Golden Gate Bridge are seen from the Marin Headlands as they rise above the fog in Sausalito, California March 21, 2012. A celebration held over the Memorial Day weekend in May will commemorate the bridge's 75th anniversary this year. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: ANNIVERSARY CITYSPACE SOCIETY) - RTR2ZOWD
Vágólapra másolva!
A lakásárak drágulásai a 20 legnagyobb amerikai városban lenyomták júliusban az elemzői várakozásokat, ami arra utal, hogy az USA ingatlanpiacán úgy is rendkívül erős a kereslet, hogy a meghirdetett ingatlanok száma elég szerény.
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai ingatlanpiaci vásárlók folyamatosan versenyeznek a korlátozott számú elérhető ingatlanért, az eladók előtt megnyílik a tér az árak felemeléséhez – írja a Bloomberg. Nem véletlen tehát, hogy az S&P CoreLogic Case-Shiller legutóbbi felmérése szerint az országos ingatlanár index éves alapon 5,9 százalékkal bővült, miközben

a 20 legnagyobb várost és körzetét tömörítő mutató 5,8 százalékkal emelkedett, szemben az 5,7 százalékos elemzői várakozással.

Ezzel együtt a 20 város szezonális hatásoktól megtisztított havi drágulása 0,3 százalékos volt, miközben az elemzők 0,2 százalékos bővülésre számítottak.

Miközben tehát a vásárlók versenyeznek az egyre szűkebb kínálatért, az ingatlanárak emelkedése folyamatosan meghaladja a bérek emelkedését. Ez azt is segít megérteni, hogy augusztusban a használt lakások piacán miért képviseltek egy éve nem látott alacsony arányt az első lakást vásárlók. Mindeközben viszont a vásárlók saját tőkéjének aránya a vételkor 11 éve nem látott magasságba emelkedett az idei második negyedévben.

Remény és pusztítás

Ráadásul a következő hónapokban még tovább emelkedhetnek azingatlanárak, ahogy

a Harvey és az Irma hurrikánok pusztításai Texas és Florida egyes területein tovább csökkentették a kínálatot.

Az ingatlanok megfizethetősége pedig várhatóan továbbra is problémát jelent majd, mivel az értékesítéseket és az építkezéseket egyaránt keresztülhúzták a hurrikánok után szükséges munkálatok.

Las Vegas is talpra állt a korábbi mélyrepülés után Forrás: AFP/John Gurzinski

Ezzel egy időben viszont a kereslet oldaláról sem várható jelentősebb beszakadás, mivel az erős amerikai munkaerőpiac, illetve az alacsony hitelfelvételi költségek továbbra is tartják a reményt a jövőbeni lakásvásárlókban.

Padlóról az egekbe

Noha az USA észak-nyugati térsége folyamatosan igen erős áremelkedéseket produkál, az olyan városokban is megugrottak az árak, mint Denver, Dallas vagy Las Vegas. Külön érdekes az utóbbi esete, mivel

Las Vegas a korábbi ingatlanár-összeomlás egyik legnagyobb elszenvedője volt.

Júliusban azonban már a harmadik legnagyobb éves alapú drágulást hozta össze.

Az S&P szakértői mindent összevetve arra számítanak, hogy az áremelkedések országos szinten folytatódni fognak, és egyre kevésbé csak a hagyományosan is drága területeken koncentrálódnak majd. Ennek egyik kiemelkedő oka pedig az említett texasi és floridai kínálati hiány lehet.

A szezonálisan kiigazított havi változások alapján egyébként Los Angeles és San Francisco produkálta a legnagyobb, 0,8 százalékos mértékű drágulást.