Donald Trump amerikai elnök javaslatot tett a társasági adó 20 százalékra csökkentéséről. A lépést régóta rebesgetik, most pedig úgy tűnik, az elnök beváltja ígéretét.

A világon átlagosan 22,5 százalékos a társasági adó, Amerika viszont akár 20 százalékra is hajlandó csökkenteni, hogy ezzel vonzóbbá tegye a cégek számára az adózást, és hogy ne vigyék termelésüket az USA-n kívülre.

A Fehér Házból kiszivárgott értesülések szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb adóreformja jöhet, ha a kongresszus elfogadja a javaslatot. A reformtól azt várják, hogy fellendíti majd az amerikai gazdaságot és egyben megerősíti az amerikai középosztályt.

Donald TrumpForrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A mostani javaslat értelmében 35 százalékról csökkenne 20 százalékra a társasági adó, ennek következtében pedig, ahogy Trump elnök mondta, az USA sokkal versenyképesebb lenne.

Áprilisban már volt egy hasonló kezdeményezés, amikor egy rövid dokumentumban vázolták az adócsökkentés menetét, de végül nem terjesztették be a törvényhozásnak. 

IllusztrációForrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

A társasági adó mérséklése mellett, csökkenne az az összeg is, amelyet az amerikai vállalatok külföldi bevételei után kell adózni.

Trump stábja azt hangsúlyozza, hogy ők csak a törvényt körvonalazták, annak részletes kidolgozása a kongresszus feladata lesz a következő néhány hétben.