Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Albaland Kft.-nek, a belize-i PINK ROCKS GROUP Ltd.-nek és a két cégben tulajdonos W. Attila magánszemélynek, hogy jogosulatlanul bármely, jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösen függő ügynöki vagy pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet végezzenek. Az MNB az ügy kivizsgálására piacfelügyeleti eljárást folytat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Albaland Kft., a PINK ROCKS GROUP Ltd. és W. Attila tevékenységének vizsgálatára hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat - jelezte közleményében a jegybank. Az eljárás célja megállapítani, hogy az érintettek végeztek/végeznek-e bejelentés hiányában a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény szerinti függő ügynöki, illetve üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet (ehhez is az MNB engedélye vagy bejelentés szükséges).

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás során ma közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta az érintetteknek, hogy a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Az MNB már korábban közzétette a két cégre vonatkozó befektető-védelmi felhívását honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

Az MNB célja a befektetők védelmeForrás: MTI/Róka László

A cél befektetők védelme

A jegybank ideiglenes intézkedésének alapvető célja a befektetők érdekeinek védelme, a tőkepiac átlátható működésének, illetve a befektető-védelemnek az érvényesítése, azért, hogy az e piacon lévő személyek csak a jogszabályban meghatározott formai keretek közt tevékenykedjenek.

A jegybank ismételten felhívja a potenciális befektetők figyelmét arra: egy-egy szolgáltatás, termék – különösen a tőkeáttételes befektetési termékek (pl.: FX, CFD) – igénybevétele előtt mindig előzetesen, s ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval,és szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.