Egyre olcsóbb az intelligens otthon kialakítása

amazon echo
Vágólapra másolva!
Eddig az ár jelentette a legnagyobb akadályt az intelligens otthonok kialakításában, de a közelmúltban ez az iparág is megváltozni látszik. Új szereplők belépésével csökkentek a jövő intelligens otthonának kiegészítői.
Vágólapra másolva!

A Nest termosztátjai, az August ajtózárai, valamint az Ikea égői már elérhető közelségbe kerültek azok számára, akik szeretnék otthonaikat felkészíteni a jövő elvárásainak. A Nest nemrég egy 169 dolláros (45 ezer forint) termosztátot dobott a piacra – ugyanazon az áron, mint az Ecobee3 Lite –, ami legalább olyan jó, mint a korábbi, 250 dolláros (65 ezer forint) termék.

Nest intelligens termosztát Forrás: Wikimedia Commons

Az August intelligens zárja pedig már 149 dollárba (40 ezer forint) kerül a korábbi 229 dolláros (60 ezer forint) ár helyett – bár ennek hátránya, hogy garázsajtókon még nem használható. Az intelligens zár kulcs nélkül működik, (csak ha bezárkózunk, akkor kell) és felismeri a használókat, valamint beengedi őket, miközben a tulaj távolról is vezérelheti, illetve ellenőrizheti, hogy éppen ki tartózkodik a lakásban.

Az Ikea alacsony költségű intelligens izzója, a Trådfri már 12 dollárért (3.200 forint) elérhető fehér színben,

olcsóbban, mint a TP-Link 20 dolláros (5.300 forint), vagy a Philips Hue 30 dolláros (8 ezer forint) izzója. Tekintettel arra, hogy hány villanykörtét kell megvásárolni, ha az otthonunk nagy részét energia hatékonyan és intelligens módon kívánjuk megvilágítani, a megtakarítás hatalmas lehet.

August intelligens zár Forrás: flickr.com

Ez csupán három példa, de már ezekkel komoly változásokat lehet elérni a hatékonyság és energiagazdálkodás szempontjából: például a termosztát magától leáll, ha üres a ház, vagy az izzókat bárhonnan fel- és lekapcsolhatjuk.

Az intelligens otthonokat vezérkő eszközök is egyre olcsóbbakká és könnyebben kezelhetővé vállnak. Egy egység képes kezelni az ajtózárakat, a világítást, a hőmérsékletet, valamint az internetet. Nem kell négy vagy öt különböző alkalmazást használni, hanem egy intelligens asszisztenst, mint az Alexa, a Google Assistant, vagy az Apple HomeKit. Az Amazon kiadta az új Echo-t 99 dolláros (26 ezer forint) áron, ami feleannyiba kerül, mint az eredeti verzió. A legfrissebb hírek szerint pedig a Google várhatóan 50 dollárral csökkenti a Home Mini árát.

A legfrissebb hírek szerint pedig a Google várhatóan 50 dollárral csökkenti a Home Mini árát.

Amazon Echo Forrás: flickr.com

Ugyan az okos otthonok még mindig nem olcsók, de egyre olcsóbbá válik, és ez mindenki számára jó. Ma már 400 dollárból (kb. 100 ezer forint) fel lehet szerelni intelligens eszközökkel a lakásunkat, ami néhány hónappal ezelőtt is elképzelhetetlennek tűnt.