Csúcson a magyar fizetések

bankjegy, fizetőeszköz
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a műanyag hogyan teszi tönkre a természetet, valamint megírtuk, hogy miért imádják annyira Marlon Brando szigetét a turisták. Írtunk a magyar fiatalok életéről is, és kiderült: a 30 alattiak fele még mindig szüleinél lakik. Ez volt a hét a hazai és külföldi gazdasági életben. 
Vágólapra másolva!

Az Aldi az olcsóságával hódít

A német áruházlánc eladásai ugyan 13,5 százalékkal nőttek, de a profitja ennek ellenére 17 százalékot zuhant. A cég szóvivője szerint az Aldi túl sokat költ az infrastruktúra javítására és az árak alacsonyan tartására. Ez állhat a profitesés hátterében.

Aldi üzletek Európában Forrás: Wikipedia

Az Aldi a jövőben új boltok nyitásával próbál terjeszkedni, valamint a folyamatosan biztosított alacsony árakkal igyekszik elcsalni a vásárlókat az olyan óriásoktól, mint a Tesco vagy a Sainsbury's.

Átok vagy áldás a műanyag az emberiségnek?

Kétségtelen, hogy a műanyag az egyik legsokrétűbben használható anyag, és az élet sok területén használják az emberek, a legtöbbet, nem meglepő módon az italok palackozásánál. A világon percenként egymillió plasztik palackot veszünk, és ez a szám 2020-ra, az előzetes becslések szerint, 20 százalékkal fog nőni.

Már az emberekben is kimutatható a műanyag Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szennyezés és a szemetelés miatt évente rengeteg műanyag szivárog a tengerekbe és óceánokba. Az Ellen Macarthur alapítvány szerint 2050-re az óceánokban több műanyag lesz, mint hal.

Nagy siker a gázkonvektorok cseréjére kiírt pályázat

Nagyon népszerű az Otthon melege program keretében kiírt gázkonvektorok cseréjére meghirdetett pályázat, és emiatt hamar elfogyott a pályázatra szánt támogatási keret sok régióban.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az Otthon melege program másik alprogramjában azonban még október közepéig igényelhető támogatás új gázkazánok beépítéséhez és a fűtéskorszerűsítés kiegészítő költségeihez.

A Siemens és az Alstom összeolvadt

Hatalmas üzletet ütöttek nyélbe, hiszen összeolvadt Európa két legnagyobb vasúti vállalata. A Siemens, egy több milliárd dolláros megállapodás keretében egyesíti vasúti üzletágát az Alstommal.

A két legjelentősebb gyártó közösen folytatja Forrás: MTI/Jászai Csaba

A Siemens és az Alstom az ICE és a TGV modelleknek köszönhetően piacvezető a gyorsvonatok piacán, a két cég összesített árbevétele pedig 18 milliárd dollár.

A magyar fiatalok nagy része a szüleivel lakik

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy 2012 óta folyamatosan nő azoknak a fiataloknak a száma, akik szüleikkel laknak. A 18-34 éves korosztály 44 százaléka lakik otthon, és ezzel Magyarország az átlagos uniós érték fölött van.

A fiatalok szeretnek otthon lakni Forrás: 123RF

Megtudhatták azt is, hogy hazánkban továbbra is a saját ingatlan a legtrendibb, és a magyarok 90 százaléka saját tulajdonú lakásban él még mindig.

Megmutattuk miért imádják a turisták Marlon Brando szigetét

Marlon Brando, 1961-ben szeretett bele a szigetbe a Lázadás a Bountyn című filmjének forgatásán. A sziget hotelje a The Brando, amelyben működik komornyikszolgáltatás és Michelin csillagos konyha is, de mindez nem más, mint a világ egyik leginkább környezettudatos, 2000 napelemmel működő, kókuszolaj-hasznosításra épülő szállodája.

Lélegzetelállító látvány Brando szigete Forrás: ©tim-mckenna.com, ©tim-mckenna.com/Tmk, Tmk

A hely viszont nem tartozik az olcsóbbak közé, aki szeretne megszállni, annak egy éjszakára 10 000 dollárt kell fizetnie. A sziget népszerűsége is azt jelzi, hogy az ökoturizmus egyre inkább terjed - a gazdagok körében legalábbis.

Kiderült, kik a világ leggazdagabb női

Francoise Bettencourt Meyers lett a világ leggazdagabb nője, miután édesanyja Liliane, a L'Oreal vezére meghalt, vagyona most 43,4 milliárd dollár a Bloomberg szerint. A második helyen 5,4 millió dollárral lemaradva Alice Walton, a Wal-Mart birodalom egyik örököse áll.

Francoise Bettencourt Meyers, a világ leggazdagabb nője Forrás: AFP/Alain Jocard

A szomorú esemény apropójából galériában mutattuk be a világ leggazdagabb nőit tartalmazó teljes listát.

Ez történt még a hazai gazdaságban

Az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőttek a bérek, miközben az infláció csak két százalék volt. Jól áll az államkassza. A kormányzati szektor egyenlege a második negyedévben is pozitív volt, mértéke a GDP 1,5 százalékával volt azonos, és várhatóan idén is 3 százalék alatt marad a hiány.

Illusztráció Forrás: Origo

Rosszul jártak a dízelesek, hiszen folytatódott az üzemanyag árának növekedése. A MOL pénteken bruttó 3 forinttal emelte meg a gázolaj literenkénti árát, a 95-ös benzin ára változatlan maradt.