Nem is kell biztosítást kötni a villanyszerelőnek

Fizet az ELMŰ, ha egy napig nincs áram news villanykörte fény
Vágólapra másolva!
Viharként söpört végig az a téves információ a médiában, hogy szeptembertől kötelező felelősségbiztosítást kell kötniük a víz- és villanyszerelőknek, s az általuk okozott kárt így a biztosítás fedezi. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) most elolszlatja a tévedéseket, miután többen náluk jelentkeztek, hogy hogyan is lehet hozzájutni a kártérítéshez a szakik hanyag munkája után.
Vágólapra másolva!

Szeptember elsejétől valóban kötelező minimum egymillió forint összegig fedezetet nyújtó felelősségbiztosítást kötni villany-, illetve vízvezeték-szerelőknek, de ennek csupán a közműbekötési munkálatokra kell kiterjednie.

Az épületen belül végzett egyéb szakmunkákat végző szakemberekre tehát ez a kötelezettség nem vonatkozik.

Fontos tudni, hogy a kötelező biztosításhoz a jogalkotó nem írt elő utófedezetet sem, tehát a munka átvételét követően már ebben az esetben sem érvényesíthető biztosítói kártérítési igény. Félbehagyott vagy hanyagul végzett munka esetén pedig kártérítést még a fenti munkálatok esetén sem nyújt.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a más jellegű villany- és vízvezeték-szerelési szakmunkát végző mesterek ne köthetnének saját elhatározásból felelősségbiztosítást, hiszen ennek megléte komoly bizalomnövelő tényező lehet egy megbízás elnyerése során – magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja.

Ez ellen nem véd Forrás: Thinkstock

Az más kérdés, hogy annak valószínűsége, hogy a megrendelő ebből bármi hasznot húz, elég kicsi.

Bár az egymillió forintos fedezethatárral rendelkező biztosítás már 35-40 ezer forintos éves díjért is megköthető, vagyis túlzott terhet a működésre nem jelent, vannak még feltételek. Például az, hogy csak számla ellenében fogad el a biztosító bármilyen bejelentést.

A lakásbiztosítások többsége ugyanakkor alkalmas arra, hogy a szakmai műhibák következtében bekövetkező káreseményekre (például hibás toldás miatt bekövetkező csőtörésre vagy hanyagul végzett elektromos csatlakozás zárlata miatt bekövetkező lakástűzre) kártérítést fizessen. Az már a biztosító döntése, hogy ha a szerelő felelőssége megállapítható, akkor rajta ezt az összeget később behajtja-e - tette hozzá Póczik.