Így lett milliomos egy munkanélküli játékfejlesztő

Playerunknown’s Battlegrounds
PUGB
Vágólapra másolva!
Brendan Greene maga sem gondolta, hogy az élete milyen éles fordulatot vesz majd három év leforgása alatt. A fotózással és weboldal fejlesztéssel foglalkozó Greene karrierje egy pontján olyan szegény volt, hogy nem tudott hazautazni Brazíliából és mindössze havi 300 dollárt keresett. Ma már ő az egyik legmenőbb játékfejlesztő, nincsenek anyagi gondjai és cége 4,6 milliárd dollárt ér.
Vágólapra másolva!

Greene karrierje nem volt zökkenőmentesen. Miután megismerkedett feleségével, Brazíliába költöztek. A házasság nem tartott sokáig, a válás után pedig annyira le volt égve, hogy nem tudta kifizetni a repülőjegyét haza.

São Paulotól csak négy órányira talált magának olyan lakást, aminek bérleti díját ki tudta fizetni és havonta mindössze 316 dollárból élt.

Úgy próbált meg egy plusz pénzhez jutni, hogy weboldalakat fejlesztett, valamint esküvőket és koncerteket fényképezett.

Szabadidejében számítógépes játékokkal foglalkozott, de hamar megunta játékgyűjteményét és valami újra vágyott. Ekkor kezdett el moddolással foglalkozni, ami azt jelenti, hogy valaki átírja a játék kódját, ezáltal új dolgokat képes létrehozni.

A jelenlegi legnépszerűbb számítógépes játék a PUBG Forrás:Playbattlegrounds.com

Alap számítógépes tudással képes volt átalakítani az akkor népszerű háborús lövöldözős játékot, az Arma 2-őt.

Az ötlete az volt, hogy héhány játékost ledobnak egy szigetre, ahol fegyverek és egyéb tárgyak segítségével meg kell ölniük egymást és az nyer, aki a végén életbe marad. Az inspirációt valószínűleg a japán Battle Royal című könyv, valamint a sokkal népszerűbb, de hasonló témát feldolgozó Hunger Games adhatta.

Greene elképzelése nagyon népszerű lett, és játékosok ezrei kezdtek el játszani az általa kreált játékmóddal. Azonban nem tudott pénzt szerezni, mert egy már létező játékot módosított és nem akart jogi vitákba keveredni az Arma 2 készítőivel. Miután végül visszatért Írországba, tovább finomított az elképzelésén és csúcsidőben már 70 000 játékos játszott egyszerre moddjával.

A Sony hamar felfigyelt Greene ötletére és megvették a koncepció jogait, hogy saját játékot készítsenek, H1Z1 néven.

Hunger Games szerü játékélményt kínál a PUBG Forrás:Playbattlegrounds.com

Eközben Dél-Koreában a Bluehole játékfejlesztő cég vezetője szintén szeretett volna valami újdonságot kihozni, ezért meghívta Greene-t. A találkozón nagyon gyorsan kiderült, hogy elképzeléseik nagyon hasonlóak és úgy döntöttek, hogy egy teljesen új játékot dobnak piacra közösen. A PUBG (Player Unknown's Battleground) fejlesztése 2016 elején kezdődött és idén márciusban egy 30 dolláros "korai hozzáférés" keretében már ki lehetett próbálni. Annak ellenére, hogy rengeteg hiba volt a játékban, azonnal a toplisták élére ugrott. A játékosokat lenyűgözte a PUBG egyszerűsége és realizmusa.

A PUGB-ból azóta 13 millió példányt adtak el számítógépre,

de már tárgyalnak a Sonyval és a Microsofttal, hogy konzolokon, valamint mobiltelefonon is elérhető legyen a játék. Eddig olyan komoly neveket előzött meg eladásban mint a GTA, vagy a Dota 2. Greene cége jelenleg 4,8 milliárd dollárt ér, de a kezdeti sikerek nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, hiszen sok gyártó a gyors siker után képtelen megújulni és hamar túllép rajtuk a piac.

Megint népszerűek lehetnek a túlélős játékok Forrás:Playbattlegrounds.com

A Tencent, Kína egyik legnagyobb játékfejlesztője, amely olyan termékeket forgalmaz, mint a League Of Legends, vagy a népszerű mobilos játék a Clash Royale, megkörnyékezte a Bluehole-t. Jelezték, hogy

szeretnék forgalmazni az egyre népszerűbb PUBG játékot, sőt még azt is felajánlották, hogy vásárolnak a cég részvényeiből.

A játék készítői szerint a Tencent nagyon fontos partner lehet, mert nagy tapasztalatuk van abban, hogy egy ekkora projektet sikeresen levezényeljenek és sokáig életbe tudják tartani.

Greene most azon dolgozik, hogy év végére a játék teljes változata elkészüljön, és a rajongók végre le tudják cserélni a demo verziót, a várhatóan sokkal jobb és hibamentes végleges változatra. Saját bevallása szerint még legalább néhány évig szeretne a Bluehole-nál maradni, de üzlettársa Chung reménykedik benne, hogy ennél hosszabb távú lesz az együttműködés közöttük.