Miközben a bankok százas – ha nem ezres – nagyságrendben költöztethetnek el dolgozókat Nagy-Britanniából a brexit miatt, most úgy tűnik, a költségek elérhetik a cégenkénti 500 millió dollárt is.

A költözési költségek növekedése mögött részben az áll, hogy a londoniak a korábban vártnál sokkal kevésbé szeretnék elhagyni a brit fővárost. Ezzel pedig az ügyet ismerők szerint az előzőleg becsülteknél kevesebb bankár települhet át Dublinba, Párizsba vagy Frankfurtba – írja a Bloomberg.

Ma már nem kérdés, hogy a költségek magasabbak lesznek annál, mint amire a bankok előzőleg számítottak – mondta Jon Terry, a PricewaterhouseCoopers szakértője. Ennek oka, hogy

nincs elég jól képzett munkaerő a helyi uniós piacokon, vagyis a bankoknak nagyobb számban kell támaszkodniuk a máshonnan hozott drágább munkaerőre, ha teljesíteni akarják a céljaikat. A probléma viszont az, hogy sokan nem akarnak költözni – tette hozzá az elemző.

Költözés és csomagok

Mindebből az következhet, hogy a bankoknak olyan vonzó csomagokat kell ajánlaniuk a londoni bankároknak, melyek magukban foglalják például a lakhatás vagy a magániskolák költségeinek átvállalását is. Ez Terry szerint azt jelentheti, hogy ha egy bankár például 1 millió fontot keresett Londonban, akkor a foglalkoztatásának összköltsége Párizsban vagy Frankfurtban elérheti az 1,5 millió fontot is a költözés után.

London sokaknak nemcsak munkahely, de otthon isForrás: AFP/Oli Scarff

Noha eddig kevés olyan bank volt, amely nyilvánosan közölte a brexitre vonatkozó költségterveit, az HSBC Holdings még júliusban jelezte, nagyjából 300 millió dollárjába fog kerülni, hogy ezer főt telepítsen át Párizsba.

Ezzel együtt nem csupán a brexit okoz fejfájást az Európában működő bankoknak. A szektornak ugyanis a becslések szerint nagyjából 2,5 milliárd euróba fog kerülni, hogy eleget tegyen azoknak az elvárásoknak, melyeket az jövőre életbe lépő új uniós pénzügyi reformok megkövetelnek.

Otthon és munkahely

A nagy költözési verseny azonban továbbra is folyik, és egyelőre úgy tűnik, Frankfurt lesz a brexit legnagyobb nyertese. Mára ugyanis több mint 10 világsztár pénzintézet jelezte, Frankfurtot választja új uniós székhelynek. Ennek következtében mintegy 10 ezer új munkahely keletkezhet a városban a következő években. A legnagyobb Frankfurtba költöző cégek között olyanok vannak, mint a Citigroup, a Morgan Stanley vagy a Nomura Holdings.

Mindazonáltal megzavarhatja a folyamatot az emberi tényező, nevezetesen, hogy sok dolgozó vonakodik elköltözni Londonból. Sokan ugyanis évtizedek óta élnek a brit fővárosban, ott építették föl szakmai karrierjüket, ott nőttek fel vagy járnak iskolába a gyerekeik,

vagyis London nem csupán a munkahelyük, de az otthonuk is. A város vonzerejét támasztja alá egyébként az is, hogy egy nemrég készített felmérés szerint továbbra is London a világ vezető pénzügyi központja.