Ezentúl egységes lesz az állampapírok elnevezése

Varga Mihály; Barcza György
Budapest, 2016. december 28. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a központi költségvetés 2017. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. december 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója elmondta, hogy a fogyasztók bonyolultnak találták a korábbi elnevezéseket, ezért a magyar állampapír (máp) elnevezéssel mint ernyőmárkával egységesítik a termékportfóliót.
Vágólapra másolva!

Barcza György ismertette, hogy az ÁKK minden évben finanszírozási tervet tesz közzé a lejáró állampapírokról és a következő kibocsátásokról. Felidézte, hogy a tervezett 700 milliárd forintnál jóval nagyobb mértékben, összesen 1300 milliárd forinttal nőtt a lakossági kézben lévő állampapírok összege, így annak összértéke elérte a 6500 milliárd forintot.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vezérigazgató szerint erősíti Magyarország gazdasági önállóságát, hogy az állampapíroknak köszönhetően az államadósság negyede a lakossági, több mint 60 százaléka pedig belföldi kézben van, az államadósság devizaaránya pedig - több évtizedes rekordot megdöntve - 23 százalékra csökkenthet idén.

Hozzátette, hogy az állampapírok a banki kamatoknál jóval magasabb hozamokat biztosítanak, ezért különösen népszerűek, egyre többen keresik az inflációkövető papírokat és a fiatalok is megjelentek a vásárlók között. A lakossági kisbefektetőknek kifizetett kamatok az országban maradnak, így erősítik a belföldi fogyasztást vagy újabb befektetéseket finanszírozhatnak - hangsúlyozta.