Józan ésszel most is felfoghatatlan, ami 23 évvel ezelőtt Ruandában zajlott. Az Origo is több alkalommal írt arról, hogy nem csak a ruandaiak ügye, hanem a nemzetközi közösség szégyenfoltja is az, ami akkor történt az országban. A hutuk fellépése az ország etnikai kisebbségét alkotó tuszik és mérsékelt hutu társaik ellen mintegy 800 000 halálos áldozatot követelt, amihez mindössze 100 nap kellett. A népirtással kapcsolatos felelősségre vonás és a nemzetközi eljárások a mai napig nem zárultak le. Most azonban úgy tűnik, a traumatizált ország jó ütemben halad a békés prosperálás útján. Az új egységet és a fájdalmasan mély sebek gyógyulását elősegítheti az is, hogy Ruanda például a mind felkapottabb ökoturizmusban kezdett meggyőző eredményeket felmutatni az elmúlt években.

Ruanda első ökoturisztikai vállalkozásai közel 30 éve működnek az országban, és beszédes, hogy ebben először nem is mindig a helyiek, hanem gyakran külföldi vállalkozók láttak fantáziát. A helyi öko-kezdeményezések mellett a kontinens turisztikai iparában már jól csengő névvel bíró cégek is kezdik felismerni, hogy

az 1994-es drámai események utóhatásaiból lassan felépülő ország kivételes turisztikai értékekkel bír. Amit nem is kellene feláldozni a jelentős környezeti terheléssel járó tömegturizmus oltárán. A Wilderness Safaris, Afrika egyik vezető turisztikai vállalata idén nyáron Ruanda legértékesebb nemzeti parkjánál nyitott öko-szálláshelyet, de két további cég is bejelentkezett 2018-ra, illetve 2019-re. Mindjárt luxus színvonalú ökoszálláshelyek létesítére.

A Volcans Nemzeti Park Ruandában az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai célpontja az országnakForrás: AFP/Philip Lee Harvey

A gorillák a nemzeti megbékélés szimbólumai

A Wilderness Africa-t 1983-ban alapította két magánszemély, és a vállalkozás napjainkra óriási céggé nőtte ki magát. Több mint 40, főként ökoturisztikai szálláshelyet üzemeltetnek szerte a kontinensen. A Bisate Lodge nevű új létesítményük a vulkanikus jellegű Virgunga-hegyláncnál épült, az egyik nemzeti park közelében.

Éppen ott, ahol a különlegesen védett hegyi gorillák élnek, és ahol egykori kutatójuk, Dian Fossey alapítványának munkatársai végeznek velük kapcsolatos kutatásokat és próbálnak vigyázni a gorillacsaládok nyugalmára. Munkájukat - közlésük szerint - mintegy 100 helybéli segíti hivatásszerűen, akiket ott  "nyomkövetőknek" hívnak, mivel feladatuk az állatok megfigyelése és a látogatói túrák vezetése. Ugyanakkor védeniük is kell a populációt, így a fenntarthatóság és az állatvilág megóvása jegyében, vadőri teendőket is ellátnak.

A gorillák szimbolizálják Ruanda teljes újjászületését" – mondja Praveen Moman, a gorillák földjére induló, különleges túrákat szervező vállalkozás vezetője.

Dian Fossey erdei kalyibája 1988-ban (a kép a Gorillák a ködben című film forgatásán készült)Forrás: Getty Images//Murray Close

Moman két évtizede fogott bele vállalkozásába, akkor, amikor sokan ezért bolondnak tartották. A borzalmas események friss emléke mellett az ötlet ellen szólt az is, hogy a gorillák élőhelye és a vulkanikus hegyek a keményebb túraterepek közé tartoznak, és ottani szolgálatot teljesítő katonákat kellett megfizetni, vagy éppenséggel megvesztegetni azért, hogy segítsék a tereprejutást. A vállalkozó azonban kitartó volt. 2004-ben már luxus színvonalú szálláshelyet nyitott meg a területen, és a helyieknek adott munkát az üzemeltetés és a túravezetői feladatokkal kapcsolatban. A kormány, látva az üzlet beindulását, megemelte a térség közösségeinek támogatására fordított összegeket is.

Azóta újabb ötletek születtek a különleges turisztikai helyszín lehetőségeinek kiaknázására. A ruandai vezetés azt szeretné, ha a tehetősebb turisták nemcsak egy rövid gorillatúrára mennének oda, hanem több időt töltenének a nemzeti parkban, felfedezve annak más szépségeit is.

Számszerűsített kedvezményt – 30 százalékot – kapnak egyes turisztikai szolgáltatások költségeiből akkor, ha legalább 6 éjszakát töltenek Ruandában.

Az Only & Only nevű vállalkozás pedig, mely idén októberben nyitja meg szálláshelyét a Nyungwe Nemzeti Parkban, csimpánzokkal, különleges orchideákkal és esőerdei madarakkal próbálja majd a turisták érdeklődését felkelteni, a legnépszerűbb attrakciónak számító gorillalátogatásokon túl. Persze Ugandával is versenyezni kell, hiszen a gorillák élőhelyének egy része ennek az országnak a területére esik, ahol szintén felfutóban a hegyi túrák szervezésének mikroszektora. A szomszédos Kongóban pedig a védett állatok másik csoportja él.

Hegyi gorillák a Ruanda-Uganda határán található élőhelyükönForrás: AFP/Ivan Lieman

Így lehet ökoturisztikai paradicsom Ruanda

A Wilderness Africa időközben újabb egységének fejlesztését kezdte meg a tanzániai határ közelében. Az optimizmusra úgy tűnik, minden ok megvan. Az elmúlt 2 évben Ruanda turisztikai teljesítménye szédületes mértékben, 30 százalékkal nőtt, és elérte a 400 millió dollárt.
Sehol máshol nem láttam Afrikában ilyen mértékű elkötelezettséget a hely iránt, mint itt. Mindenki a legjobbat akarja Ruandának" – mondja Keith Vincent, a cég ügyvezetője.

A kormány együttműködik a környező országokkal is a közös fejlődés érdekében. Például kedvezményt adnak a vízumdíjból, ha a turista „csomagban" veszi azt a kenyai és ugandai beutazáshoz szükséges dokumentummal.

Az ország fővárosa, Kigali, pedig a térség üzleti fővárosának szerepére tör. Olyan nagy szállodaláncok bővítik ott kapacitásaikat, mint a Mariott vagy a Radisson Blu.

Úgy tűnik azonban, Ruanda turisztikai fejlődése a fenntarthatóságot és a környezet védelmét, az állatvilág megóvását és a kisközösségek támogatását zászlajára tűző ökoturizmus jegyében zajlik. Az országban próbálnak túllépni a szörnyű eseményeken, a részben a belga gyarmati idők korára visszavezethető hutu–tuszi ellentéteken, sőt, a törzsi megkülönböztetéseket is igyekeznek elkerülni. Emelik az egészségügyi ellátás színvonalát és kötelező közoktatási részvételt vezettek be az országban. Ruanda deklarálta a nemek közötti egyenlőséget, és az ország parlamentjében kiemelkedően magas a nők aránya.

Csak az igazán tehetős turisták engedhetik meg maguknak, hogy élőhelyükön fotózhassák az állatokatForrás: AFP/Jacques Renaud / Biosphoto

A fenntartható fejlődésnek persze itt is ára van.

A különleges ökoturisztikai élmények vélhetően egyelőre csak a tehetősebb turisták számára megfizethetők, a hátizsákos utazók valószínűleg nem a gorillanézést tűzik ki úti céljuknak.

A kigali nemzetközi reptérről három órás autóúttal elérhető, az ugandai határnál lévő Bisate Lodge-ban 1100 amerikai dollárnál kezdődik a szobák ára egyetlen éjszakára, és további 1500 dollárt kell fizetni azért, hogy a látogató megkaphassa az engedélyt a gorillatúrán való részvételre. Igaz, ezért cserébe távozáskor minden turista elültetheti saját facsemetéjét a szálláshely közelében, a terület újraerdősítési programjának részeként.