Remek eredmények érkeztek a magyar lakáspiacról

ingatlan, budapest, adásvétel, alku
Ha a vevő nagyot akar alkudni, az eladó könnyen vissza is léphet
Vágólapra másolva!
Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy nemzetközi mércével mérve is remek eredményeket produkál a hazai és a kelet-európai lakáspiac. Magyarországon a második negyedévben 23,7 százalékkal emelkedett a legalább kétlakásos lakóépületre kiadott engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, derül ki az Eurostat adataiból.
Vágólapra másolva!

A magyarországi növekedés duplája a 11,2 százalékos növekedésről tanúskodó átlagnak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kedvező adatokra számítani lehetett, a korábbi számok alapján. A friss adatokból az is látszik, hogy Magyarország mellett a kelet-európai régió országaiban is fokozódott a lakásépítési kedv.

Megtudtuk, hogy Csehországban 36,6, Lengyelországban 43 százalékos, de még Románia is jó teljesítményt tudott felmutatni a maga 12,4 százalékos növekedésével.

Forrás: Depositphotos

Az eurostatos összesítés a második negyedéves adatokat mutatja be, de vannak frissebb magyarországi adatok is. Az év első hét hónapjában mintegy 8 ezer, több mint két lakásos lakóépületre adtak ki engedélyt, ami 16 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Az élénkülés még jobban látszik abból, hogy összesen 1,45 millió négyzetméter alapterületre szólnak a kiadott engedélyek, ami 64 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten.

Balogh László jelezte, hogy ez a statisztika az engedéllyel rendelkező lakóépületek számát mutatja, a kiadott lakásépítési engedélyek száma ennél magasabb, mivel egy-egy épületben több lakás épül.

Ugyanakkor a lakásépítéseket nem szabad egy az egyben kezelni, hiszen nem mindegyik kiadott engedélyből lesz valódi lakás. Idén már volt rá példa, hogy engedélyekkel rendelkező társasház-fejlesztő nem kezdte meg az építkezést munkaerőhiány miatt.

A növekedés ezzel együtt folytatódni fog, mivel a fejlesztőket sürgeti az idő. Balogh László elmondta, hogy a jelenleg hatályban lévő szabályok szerint csak 2019 végéig érvényes a lakásépítésekre vonatkozó kedvezményes 5 százalékos áfa. Bár 2019 vége még messze van, de a lakásberuházások több évet vesznek igénybe, így egyáltalán nincs távol ez az időpont.