Új rekord, ez a világ legdrágább porcelánja

Zsu Kuan-jao császári ecsetmosó edény
Hongkong, 2017. október 3. Nicolas Chow, a Sotheby’s aukciósház ázsiai részlegének alelnöke és a cég kínai kerámiákban és műtárgyakban illetékes nemzetközi vezetője mutatja a Zsu Kuan-jao császári ecsetmosó edényt a kínai műalkotások őszi árverésén a Sotheby’s hongkongi irodájában 2017. október 3-án. A Szung-dinasztia korából származó 900 éves edényt egy névtelen vásárló 37,7 millió dollárért (kb. 10 milliárd Ft) vette meg. (MTI/EPA/Jerome Favre)
Vágólapra másolva!
Több mint 37 millió dollárért kelt el egy legalább 900 éves kínai tál. A kínai porcelántárgyak rekordját az árverésig egy borospohár tartotta, de most egy rejtélyes vevő elvitte a ritka kerámiát.
Vágólapra másolva!

Megdöntötte a kínai porcelánok árverési rekordját egy 900-1000 éves tál. A különlegesség

37,7 millió dollárért, azaz 10 milliárd forintért kelt el a Sotheby's keddi hongkongi árverésén.

A Szung-dinasztia idejéből származó 13 centiméter átmérőjű, fényes kékmázas tálra a licit 10,2 millió dollárról indult és mintegy 20 percig tartott, mielőtt egy telefonos licitáló megadta a rekordajánlatot.

A Szung-dinasztia korából származó 900 éves edényt egy névtelen vásárló 37,7 millió dollárért vette meg Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A 960-1127 közötti időszakból származó műtárgyat

eredetileg ecsetek mosására készítették,

az északi Szung-dinasztia udvarának egyik ritka porcelán tárgya, egyike annak a négy hasonlónak, amely magánkézben van.

Nicolas Chow, a Sotheby’s aukciósház ázsiai részlegének alelnöke és a cég kínai kerámiákban és műtárgyakban illetékes nemzetközi vezetője mutatja a Zsu Kuan-jao császár ecsetmosó edényét a kínai műalkotások őszi árverésén Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Leütési ára a legmagasabb, amelyet eddig bármikor kínai kerámiáért aukción fizettek.

Az előző rekord 36,5 millió dollár volt, egy sanghaji üzletember 2014-ben fizetett ennyit egy Ming-dinasztia korabeli borospohárért.