Sztrájkolhatnak az Auchan dolgozók is

2017.10.04. 12:10

Úgy tűnik, hogy újabb áruházlánc kerülhet bajba a fizetések miatt, ugyanis ezúttal az Auchan ajánlata áll távol a szakszervezetek követelésétől. Több ezer alkalmazott lehet érintett a bérvitában.

A Világgazdaság információ szerint a Tesco után egy másik áruházlánc,

az Auchan dolgozói is sztrájkba léphetnek. 

A lap úgy tudja, hogy éleződik a bérvita, mert legalább 20-30 ezer forint az eltérés az Auchan bérajánlata és a szakszervezetek követelése között.

A helyzetet súlyosbítja, hogy 10-15 százalékos létszámhiány lehet az áruházakban.

Egy vevő bevásárlókocsit tol az Auchan soroksári áruházának bejáratánálForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Világgazdaság szerint itt is az okozott gondot, hogy bár a garantált bruttó bérminimum 25 százalékkal 129 ezer forintról 161 ezer forintra nőtt, de a dolgozók ténylegesen csak 10-12 százalékkal vihetnek többet haza.

Ez úgy lehetséges, hogy a béreket a korábban megadott pótlékot, kiegészítések nélkül toldották meg a törvényileg szabályozott mértékben.

Ha az álláspontok nem közelednek, akkor az sztrájkhoz is vezethet,

ugyanis az Auchan alkalmazottainak 40-50 százaléka ebbe a kategóriába eshet.

Az Auchan Retail Magyarország vezetősége mindent elkövet munkatársai elégedettségéért, és odafigyel alkalmazottjai igényeire, valamint egész évben kapcsolatban áll a szociális partnerekkel is”

- áll a cég közleményében.

IllusztrációForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Auchan Magyarországon 19 áruházat, 18 diszkont-üzemanyagtöltőállomást, egy szupermarketet és egy online áruházat üzemeltet, és mintegy 7000 embert foglalkoztat.

A cég az elmúlt két évben összesen 2,7 milliárd forintot fordított magyarországi bérfejlesztésre, ez idő alatt átlagosan 24 százalékkal nőtt az áruházi munkatársak bruttó fizetése.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Tescónál alakult ki több hónapja húzódó bérvita. Mivel az álláspontok nem közeledtek, ezért a dolgozók a Fogarasi úti Tescónál sztrájkoltak, majd több bolt is zárva tartott.

Azóta a Tesco belement abba, hogy visszamenőleg is emeli a béreket, azonban a létszámemelésre vonatkozó követelések sorsa bizonytalan. A szakszervezetek és a cég október 13-án folytatja a tárgyalásokat.