Nagyon jó hírt kapott a Tesco

2017.10.04. 10:13

A Tesco nyilvánosságra hozta az első félévre szóló eredményeit. Ebből kiderült, hogy az áruházlánc pénzügyi eredménye nemcsak az elmúlt éveket, hanem az elemzői várakozásokat is felülmúlta. Emiatt olyat tesz a cég, amire rég nem volt példa.

A Tesco közzétette az első félévről szóló eredményeit, amelyek erőteljes előrelépést mutatnak. A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat tájékoztatója szerint a cég nyereségessége kiugró mértékben javult a közép-európai térségben.

Nemcsak a közép-európai térség teljesített jól, az ázsiai piac 39,6 százalékkal bővülve 141 millió működési szintű eredményt ért el - írja a Bloomberg.

A beszámoló szerint a Tesco biztatónak tartja azt az előrelépést, amelyet a négy közép-európai piacon - Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban - elért azóta, hogy a négy piacot egyetlen régiós körzetté vonta össze.

A Tesco üzleti évének első feléről elkészített köztes beszámoló szerint a csoportszintű értékesítés éves összevetésben

3,3 százalékkal 25,2 milliárd fontra emelkedett. 

Az egyedi tételek nélkül számolt csoportszintű működési eredmény 759 millió font volt, a jelenlegi árfolyamon számolva 27,3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi üzleti év azonos időszakában.

A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-ánForrás: MTI/Krizsán Csaba

Egy évvel ezelőtt ez a szám 596 millió font volt. Nemcsak ezt sikerült felülmúlni, hanem az elemezői várakozásokat, az előrejelzés 700 millió fonttal számolt.

A közép-európai részleg 61 millió font működési szintű eredményt ért el;

ez 258,8 százalékos emelkedés éves összehasonlításban.

Az eredmény annyira jó, hogy a Tesco először fizet osztalékot a részvényeseknek a 2014-15-ös év óta, méghozzá részvényenként 1 pennyt.

IllusztrációForrás: AFP/Adrian Dennis

Meg kell említeni, hogy ez volt az az év, amikor a vállalat lebukott, hogy erősen kozmetikázza a pénzügyi eredményeit. Emiatt óriási bírságot szabott ki a cégre az Európai Unió.

Nagy-Britanniában sorozatban hetedik hónapja emelkednek az eladások.

A hír hatására a Tesco részvényei emelkedni kezdtek, a tőzsde nyitásakor 2,1 százalékkal magasabb árfolyamon indult a kereskedés, mint a tegnapi záró árfolyam.

Vita a fizetésekről

Ahogy hétfőn az Origo is beszámolt róla, elképzelhető, hogy a Tesco elhagyja Magyarországot a régió másik három országával együtt, ha nem csillapodnak a bérekkel kapcsolatos tüntetések.

A Tesco belement abba, hogy a magyar fizetéseket visszamenőleg is emelje, de a létszámemelésre vonatkozó követelést úgy tűnik, nem teljesítik.

A szakszervezetek és az áruházlánc október 2-án tárgyaltak. Az egyeztetés részletei egyelőre nem ismertek, így azok október 13-án folytatódnak.