Már meg is van az új válság neve

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben a piacok egyelőre rekord szintű nyugalommal emelkednek, a JPMorgan már el is nevezte a következő válságot. Noha egyelőre nem világos, mikor üt be a „Nagy Likviditási Válság", az amerikai bank szerint 2018-ban már érezhetjük a szelét.
Vágólapra másolva!

A globális gazdaságtörténet egyik nagy iróniája lehet, ha a következő válság éppen abból a folyamatból adódik majd, melynek eredeti célja az előző válság leküzdése volt. Ez pedig az úgynevezett monetáris lazítás, vagyis a jegybankok azon politikája, amely az extrém alacsony kamatszintekre, illetve az eszközvásárlásokra épül. Ez a politika arra volt hivatott, hogy likviditást pumpáljon a válság miatt kiszáradt piacokra. Azonban ahogy ez az időszak véget ér, és a jegybankok visszavonják az élénkítéseket, beüthet a likviditási krízis.

A JPMorgan elemzői sietnek rávilágítani, hogy

a 2008-as válság is egyfajta likviditási válság volt.

Akkor azonban a háttérben a bankrendszer állt, amely mérgező jelzálog alapú értékpapírokkal fertőzte meg a piacokat.

Régi és új válságok

Most viszont úgy állunk, hogy az eredmény hasonló lehet, csak a kiváltó ok más. Éppen ezért az időzítés is nagyrészt azon múlik majd, hogy a jegybankok milyen ütemben normalizálják a politikáikat, illetve hogyan alakul az üzleti ciklus – idézi a JPMorgan szakértőjét a Business Insider. Marko Kolanovic hozzátette, annyi hasonlóság mindenképpen mutatkozik a 2008-as időszakkal, hogy akkor is évekkel korábban (már 2006-ban) érkeztek olyan vélemények, amelyek viszonylag pontosan megjósolták a válságot.

Ezzel párhuzamosan a JPMorgan megjelölt olyan konkrét piaci jelenségeket is, melyek hozzájárulhatnak a likviditási válság eszkalálódásához. Ilyen folyamat, hogy

a befektetők egyre nagyobb arányban vonulnak át a passzív eszközök területére,

és maguk mögött hagyják az olyan eszközök aktív kezelését, melyek a fundamentumaikhoz képest alulértékeltek.

A jegybankok válságkezelései ágyazhatnak meg a következő válságnak Forrás: 123rf.com

Ezzel függ össze, hogy egyre több eszközt kezelnek automatizmusokkal, vagyis olyan stratégiával, amely például automatikusan az eladást választja, ha beüt a baj. Ezzel viszont az a gond, hogy egy piaci sokk igen lendületes eladási hullámot indíthat be. Ráadásul a jelenlegi trendek azért is lehetnek veszélyesek a JPMorgan szerint, mert

a napi volatilitást vissza tudják fogni, de komoly problémákat jelenthetnek egy átfogóbb korrekció esetén.

Megdőlni látszik továbbá az elmúlt két évtized azon kockázati modellje is, amely helyesen számolt a kötvényekkel mint olyan eszközökkel, melyek ellensúlyozzák a részvények kockázatait. A jegybanki politikák azonban elérték, hogy ez a klasszikus bölcsesség elveszítse az érvényét, ha beüt egy újabb válság.

Egy nagy menet vége

Az sem mellékes, hogy a jegybanki élénkítéseknek köszönhetően a legtöbb eszköz értékei történelmi csúcsokat ütöttek meg. Ez különösen igaz például a technológiai szektor papírjaira vagy az internettel összefüggő részvényekre.

Végezetül Kolanovic hangsúlyozta, a közeljövőben egyelőre nem várható nagyobb összeomlás. Ennek elsősorban az az oka, hogy

a részvénypiaci ralit erősen fűtő vállalati eredmények továbbra is erősek.

Ezzel együtt az amerikai adóreformmal kapcsolatos várakozások is növelhetik a befektetői optimizmust. Mindazonáltal ezek együtt azt is eredményezhetik, hogy a jegybankok, érezve az erősödő gazdasági alapokat, tovább folytatják az utat a normalizálódás felé. Ez pedig hamarosan akár a jelenlegi ciklus végéhez is elvezethet.