Késve, de mégis korábban fizetnek a cégek

2016-ban a férfiak még mindig a felsőbbrendű pozíciójukat féltik intim pénzügy pár közös kassza számla
Vágólapra másolva!
Kevesebb számlát sikerül időben kifizetnie a magyarországi cégeknek, de a késés csökkent. A késők átlagosan 15,5 napig várakoztatják a cégekügyfeleiket a határidő lejárta után. A legfrissebb adatok alapján az év első felében 4,37 százalékponttal romlott a határidőben fizetett számlák aránya Magyarországon az egy évvel korábbi azonos periódushoz képest.
Vágólapra másolva!

Országosan a számlák 61,5 százalékát fizették ki időben, ami az elmúlt két év kiemelkedően jó – 66 százalék körüli – eredménye után jelentősebb visszaesésnek mondható. A negatív jelenség fő okai között állhat, hogy az átlagos fizetési határidő a tavalyi lazítás után ismét szigorodott és 26,7 napra csökkent. Azonban ez még nem elég indok, vélhetően a vállalatok magatartása is változott az elmúlt időszakban - tette hozzá Keleti József a Bisnode Magyarország Country Managere.

Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye cégei kapják a leghosszabb fizetési határidőt üzletfeleiktől számláikra.

Esetükben a számla kiállítása és lejárata között átlagosan több mint 30 nap telik el. Az első kettő esetében viszont így is jóval az országos átlag alatt alakultak a határidőben kifizetett számlák arányszámai, rendre 55,5 és 57,7 százalékos mért számokkal.

A legkisebb – 23 nap körüli – átlagos számlafizetési határidőkkel pedig Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megye vállalkozásainak kell számolniuk, közülük viszont csak Baranya teljesített átlagon alul a határidő betartásán. A 2017 első felében legjobban teljesítő Heves megye 71,34 százalékos mutatóval közel van a tavalyi év azonos időszakában első helyezett Zala megye 71,71 százalékához, azonban Zala az idén a negatív lista szereplője lett.

Még mindig sok cég fizet késve Forrás: Thinkstock

A negatív lista élén Vas megye végzett, több mint 5 százalékponttal múlta alul a tavalyi sereghajtót. Bár az utólag rendezett számlák átlagos késedelme 2016 első két negyedévében különösen magas volt, az idei érték a 2015-ös 15,7 napos várakozási időnél is alacsonyabb. Érdemes megjegyezni azonban, hogy a 90 napnál is hosszabb nemfizetéssel kiegyenlített számlák értéke és darabszáma nem csökkent, bár arányuk elenyésző.

A Bisnode adatai alapján az időben fizetés aránya a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területén a legmagasabb, míg a legalacsonyabb értékek a bútorgyártás iparágában voltak tapasztalhatók.

Ezek a területek egy évvel korábban is hasonlóan teljesítettek, ám a szállítás, raktározás TEAOR száma alá tartozó tevékenységek számlafizetési szokása 11 százalékpontot romlott. Szintén több százalékpontos negatív változás történt a textilipar, a kiskereskedelem, a gumitermék gyártása, és az építőipar ágazataiban.

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a gépiparban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó cégek körében lehet kalkulálni,

ám még egy évvel korábban mindhárom terület, 2017 első félévében csak az utolsóként említett elektronikai piac érte el a 40 napos átlagos határidőt. A legrövidebb terminusban részesülő ágazatok pedig a művészet, szórakoztatás, szabadidő és bútorgyártás területén működő cégek 15 napos számlakiegyenlítési kötelezettséggel.

Összességében elmondható, hogy bár a vizsgált időszakban átlagosan kevesebb számlát fizettek ki határidőn belül Magyarországon, mint a korábbi években, a későkkel szemben mégsem kellett annyit várni az összeg kiegyenlítésére mint 2015-2016-ban.