Rengeteget, 50 milliárd forintot spórolt az állam egy devizakötvény kibocsátásnak köszönhetően. Az egymilliárd eurós kibocsátás során óriási volt a túljegyzés, ami azt mutatja, hogy a befektetők bíznak Magyarországban.

Fontos bejelentést tett Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország

egymilliárd euró értékben bocsátott ki devizakötvényeket.

A papírokra majdnem hatszoros volt a túljegyzés a befektetők részéről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kötvényt minden idők legkedvezőbb kamatával, 1,9 százalékkal bocsátotta ki a magyar állam. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyarország devizakötvény-cseréjéről tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2017. október 5-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

A kibocsátással párhuzamosan 1,2 milliárd dollár összegű, rövid lejáratú, magas kamatozású papírokat vásároltak vissza. A dollárkötvények 2018-2023 között jártak volna le.

Varga Mihály szerint a kibocsátás egyértelműen tükrözi, hogy Magyarország iránt jelentős a befektetők bizalma. Ez a devizacsere-akció 50 milliárd forint megtakarítást eredményez az államháztartásnak.

Az államadósság kezelése során három szempontot érvényesít a kormányzat:

  • Elsősorban azt, hogy csökkenjen az államadósság,
  • az adósságon belül mérséklődjön a devizaadósság részaránya, és
  • emelkedjék a lakossági papírok hányada.

A 2010-es, GDP-hez mért 83 százalékos államadósság-ráta tavaly év végére mintegy 74 százalékra csökkent.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyarország devizakötvény-cseréjéről tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2017. október 5-én. Jobbra Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójaForrás: MTI/Bruzák Noémi

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kérdésre elmondta: a 2018-ban lejáró dollárkötvényeket 101 százalékon, a többit pedig 110 százalék körüli árfolyamon vásárolták vissza. Ez 22 milliárd forintos azonnali kamatkiadást jelentett, viszont ezzel szemben a deviza-swapokon (kamatcseréken) 51,7 milliárd forintos nyereséget realizáltak, így azonnali 29,3 milliárd forint nettó nyereséget hozott a kötvénycsere.