Beszállítóit fejlesztené a GE

General Electric Veresegyház műhely üzem epülőgépmotor-alkatrész GE Aviation veresegyházi üzem
Veresegyház, 2010. augusztus 6. Egy szerelő repülőgépmotor-alkatrészen dolgozik a GE Aviation veresegyházi üzemében, ahol az Airbusokban és a Boeing repülőgépekben alkalmazott GE és Rolls-Royce hajtóművek alkatészeit javítják. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
2020-ig meg kívánja duplázni a közép- és kelet-európai KKV-któl, köztük a magyar vállalkozásoktól vásárolt termékek és szolgáltatások volumenét a General Electric (GE). A vállalat mintegy 6.500 beszállítóval rendelkezik a régióban, beszerzéseinek értéke meghaladja a 1,7 milliárd dollárt, amely az évtized végére elérheti a 3,4 milliárdot.
Vágólapra másolva!

A GE ezt kis- és középvállalati beszállítói bázisának növelésével, a nagyobb beszállítók regionális beszállítókká fejlesztésével és azáltal kívánja elérni, hogy átadja know-how-ját és tapasztalatait partnereinek a digitális gyártástechnológiák alkalmazásában – jelentette be a vállalat egy regionális ellátási lánc konferencián Varsóban és Elblagban.

Magyar, lengyel, horvát, cseh, román, szerb és szlovén kormányszervezetek, befektetési és gazdaságfejlesztési ügynökségek, valamint export-import bankok képviselői vettek részt a GE által kezdeményezett és az Amerikai Kereskedelmi Kamara társszervezésében megtartott Közép- és kelet-európai Ellátási Lánc Konferencián.

A rendezvény célja az volt, hogy a szakemberek megvizsgálják és megvitassák, hogyan integrálhatóak a régió KKV-i hatékonyabban a globális gazdaságba a GE ellátási láncán keresztül,

tovább növelve ezáltal a közép- és kelet-európai régió versenyképességét.

Közép- és Kelet-Európa gazdasága látványos növekedést mutatott az elmúlt 20 évben. A növekedés forrását a versenyképes munkabérek, az erőteljes belső fogyasztás és a közvetlen külföldi tőkebefektetések adták. Önmagában azonban az új technológiák adaptációjával nem lesz fenntartható hosszú távon a régió gazdasági növekedése, mert a termelékenység növekedése egyre inkább közelít a technológia határaihoz - mondta Peter Stracar, a GE Közép- és Kelet-Európa régiójának elnök-vezérigazgatója.

A GE Aviation veresegyházi üzeme Forrás: MTI/Kovács Tamás

A további növekedéshez különböző hajtóerőre is szükség van, a valódi kihívás pedig az, hogy hogyan támogatjuk a közép- és kelet-európai régió átalakulását termelés alapú térségből innováció alapú térséggé - tette hozzá.

A GE több mint 30 ezer beszállítótól vásárol árukat és szolgáltatásokat világszerte, ezen tranzakciók értéke pedig eléri a 70 milliárd dollárt, ami meghaladja Magyarország GDP-jének 50 százalékát. A vállalat beszerzéseinek értéke Európában éves szinten 9 milliárd dollát, amelyből a közép- és kelet-európai régió 1,7 milliárd dollár értékkel részesedik. A térségben a GE mintegy 6500 beszállítóval, köztük 1500 minősített magyar partnerrel rendelkezik.

- modta Melissa Twiningdavis, a GE Europe Ellátási Lánc alelnöke

A GE Magyarország júniusban írt alá szándéknyilatkozatot a magyar kormánnyal a KKV-k fejlesztésére. Magyarországi gyáregységeiben több mint tízezer főt foglalkoztat a vállalat, Magyarországról kiinduló exportjának értéke pedig, több mint 3 milliárd dollár, amelyhez 900 millió dollár értékben vásárol árukat és szolgáltatásokat elsősorban a helyi KKV-któl.