A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok 3,156 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat az alapításuk óta – közölte a jegybank alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. pénteken.

A szeptember 30-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forint alapításkori vagyon értéke 269,5 milliárd forintra nőtt. A hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok 39,59 milliárd forintot magyar állampapírokban, 106,07 milliárd forintot bankbetétben, 83,97 milliárd forintot ingatlanban tartanak, 39,91 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be – közölte az Optima Befektetési Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank épületének déli homlokzata az V. kerület Szabadság téren.Forrás: MTI/Róka László

Továbbá kiemelték, hogy az Európai Központi Bank elveivel összhangban a Pallas Athéné Alapítványok tovább csökkentették állampapír portfoliójukat, 82,9 milliárd forintnyi állampapírt értékesítettek a harmadik negyedévben.

A közlemény szerint az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy 5,6 milliárd forint értékben közel 1200 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. május 15-én közzétett alapokmányában hirdette meg a Pallas Athéné közgondolkodási programot.