Nem érdemes dugdosni az adu ászt a NAV elől

Sikeresebb lennél a munkahelyeden? A titok egyszerűbb, mint gondolnád iroda üzletasszony dr. life
Vágólapra másolva!
Szigorodik jövőre az adózás rendjéről szóló törvény, ennek részeként pedig szűkebb lesz az információk felhasználása. Ez azonban sokba kerülhet a végén.
Vágólapra másolva!

Sok vállalkozás gondolja úgy, hogy nem kell mindent tudnia az adóhatóságnak, s bizonyos információkat, adatokat visszatartanak az ellenőrzés során. Ezeket később, a bírósági eljárásban hozzák csak elő. Ezt jövőre már nem lehet.

Az adóhatóság arra hivatkozva, hogy jellemzően időhúzás volt eddig is a célja, nem teszi lehetővé a jövőben, hogy az ellenőrzés lezárása után az adózó új információkkal, bizonyítékokkal hozakodjon elő. Sem a fellebbezésnél, sem a bírósági eljárás során nem lesz már lehtőség arra, hogy új szempontokat vegyen az ügybe az adózó. Vagyis jól meg kell gondolni, milyen adatot ad át az ellenőrzés során a cég.

A hatóság szerint a sima trükközés, időhúzás miatt alkalmazott adatdugdosás nélkül egy-egy ellenőrzés sokkal gyorsabban lezavarható lesz majd.

Ez azt jelenti, hogy bármilyen esetről is legyen szó, az adózónak már az ellenőrzés során tudnia kell, milyen stratégiát fog alkalmazni. A védekezést a revízió ideje alatt fel kell építeni, és ennek fényében kell a szükséges információkat, adatokat összeszedni és benyújtani.

Szóba jöhet itt fuvarlevél, szerződés, raktározási jegyzőkönyv, gyakorlatilag bármilyen információ. Az ugyanakkor nem szükséges feltétlenül, hogy azonnal egy komplett könyvtárat letegyen a cég az adóhatóság asztalára, a megjelelölt adatbázist, információt ráér később is előhozni, a lényeg, hogy rögzítve legyen, mit kíván felhasználni.

Juhú, elmentek, és a lényeget meg sem találták Forrás: Thinkstock

Az is előfordulhat persze, hogy a cég inkább arra fordít energiát, hogy adott információ végképp ne jusson az adóhatóság tudomására. Ha ez a helyzet, akkor a cél az lehet, hogy a vizsgálat minél gyorsabban lezáruljon, és a hatóság a cég számára a lehető legkisebb megállapítást tegye.

Ha ugyanis a hatóság ellenőrzéssel lezár egy időszakot, akkor azt nem nyithatja újra. Nem nézheti meg például kétszer ugyanannak az évnek az áfabevallását.

Ha a villámgyors lezárás a cél, arra is lesz lehetőség. Az adózó ugyanis megteheti, hogy lemond fellebbezési jogáról és azonnal kifizeti a megállapított adótartozást és bírságot, így pedig akár jelentősen csökkenhet is a fizetnivaló - az adóhatóság annak érdekében, hogy biztosan megússza a további feladatokat és gyorsan pénzéhez jusson, hajlandó a tartozás egy részéről lemondani.

Akkor is érdemes ezzel a megoldással élni, ha nincs különösebb takargatnivaló, csak az adózó le akarja tudni az ellenőrzést. Ez tipikusan kis cégeknél, vagy magánszemélyeknél lehet észszerű választás.