A Bank of England jótékonyságú árverésén alacsony sorszámú bankjegyekre lehetett licitálni. Az új, műanyag tízfontosok névértékük sokszorosáért keltek el, de arra senki nem számított, hogy a legdrágább darabot 2,5 millió forintnak megfelelő összegért viszik el.

Szeptember 14-én lecserélték Angliában a régi 10 fontos bankjegyeket, helyüket új, műanyagból készült bankók vették át.

A több új biztonsági elemmel ellátott műanyag pénz nem volt mentes a botrányoktól, a vegánok és a környezetvédők is támadták az elképzelést.

Az új fontnak azonban nem csak az anyaga más, mint elődjének, hanem a hátoldalon szereplő Sir Charles Darwint is lecserélték Jane Austenre.

Az új széria kibocsátását várták a gyűjtők is, akiknek lehetőségük volt a ritka sorszámú bankókra licitálni.

Az új tízfontos bankjegyForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A Bank of England árverésén az

AA01 000010 sorszámú tízfontos bankjegyet 7200 fontért adták el.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy valaki 2,5 millió forintot fizetett egy 3500 forint névértékű bankjegyért.

Az aukción elkelt egy vágatlan ív is, amelyen 54 bankjegy szerepel, ezért 13 500 fontot fizettek – írj a Bloomberg.

Az árverésen összesen 131 alacsony sorszámú bankjegy talált gazdára, az abból származó bevételt karitatív célokra ajánlja fel a brit jegybank. Nem ez az első alkalom, hogy a Bank of England jótékonysági árverést tartott, az 5 fontos bankjegyek aukcióján 194 500 fontot gyűjtöttek össze.

Angliában nem csak a bankjegyek cseréje zajlik, már csak egy hétig, azaz október 15-ig lehet fizetni a régi egyfontos érmékkel, utána már csak az új, 12 szögletű érmét fogadják el.