Richard Thaler nyerte a közgazdasági Nobel-díjat

2017.10.09. 12:33

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Richard H. Thaler amerikai közgazdász, a Chicagói Egyetem professzora kapta. Thaler a viselkedési közgazdaságtan professzora.

A közgazdasági Nobel-díjat 1969 óta ítélik oda, a díjat a Svéd Nemzeti Bank 300. évfordulóján hozták létre. Sokan a díjat nem is tartják igazi Nobel-díjnak, hiszen Alfred Nobel végrendeletében nem szerepelt.

Erre utal a díj hivatalos neve is, amely így hangzik:

a Svéd Nemzeti Bank Közgazdaságtudományi Díja Alfred Nobel emlékére.

A 2017-es nyertes Richard Thaler lett, fő kutatási területe a viselkedési közgazdaságtan és pénzügyek, azon belül is főként a döntéshozatalok mögött rejlő pszichológiai magyarázatokat vizsgálja.

A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint Richard Thaler a döntéshozatali mechanizmus viselkedés lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést.Empirikus megfigyeléseivel és elméleti munkásságával kulcsfontosságú szerepet töltött be a viselkedési közgazdaságtan egy teljesen új és rohamosan fejlődő területének a megteremtésében, amely már nagy befolyást gyakorol egyes gazdaságpolitikai és gazdasági kutatási területekre is - szól az indoklás.

Az 1945. szeptember 12-én született Richard Taler 9 millió svéd koronát (944 ezer eurót) kap a kitüntetéssel együtt. A professzor a díjazásáról értesülve kijelentette, hogy nagyon boldog, és azt ígérte, hogy megpróbálja a lehető legirracionálisabb módon elkölteni" a díjjal együtt járó pénzt.

Magyar nyelven is megjelent a Rendbontók - A viselkedési közgazdaságtan térnyerése című könyve. A könyv ismertetője azt írja, hogy

közgazdászként pszichológiával kezdett foglalkozni, majd megalapította a viselkedési közgazdaságtant, hogy empirikus kutatásokkal bizonyíthassa alaptételét: az irracionális, rendbontó viselkedés nem kivétel, hanem szabály.

Richard H. ThalerForrás: MTI/EPA/DPA/Carsten Rehder

Richard Thaler a közgazdaságtan forradalmi átalakulásának meghatározó alakja az elmúlt harminc évben.

Richard H. Thaler a viselkedési közgazdaságtan úttörője. A Chicagói Egyetem Booth Üzleti Karának professzora. 2015-től az Amerikai Közgazdasági Egyesület elnöke, de a New York Times rovatvezetőjeként megoldásokat keres az USA pénzügyi gondjainak rendezésére.

A világsikert egy másik könyve, az R. Cass Sunstein-vel közösen írt Nudge: A pénzügyi válság után; Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról című műve hozta el.

A szerzők a rossz döntések okát abban látják, hogy az emberek fogékonyak különböző torzításokra, és ez gyakran hibákhoz vezet.

A Nobel-díj, illusztrációForrás: AFP

2014. június 22-én megkapta a Global Economy Prize-díjat. Egy hónapja Budapesten tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián, ekkor megkapta a Rajk László Szakkollégium Neumann János-díját.

Richard Thaler kutatásaival egy, a standard közgazdaságtani elemzésektől eltérő perspektívát vezetett be a közgazdaságtan tudományterületére,ezzel számos olyan anomáliát feloldva, melyek magyarázatai a szakkollégium tagjait mélyen érdekelte - olvasható az MTA honlapján.

Eddig 78-an kapták meg a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, több mint egyharmaduk kötődik a Chicagói Egyetemhez, amelynek falai között alakult ki Milton Friedman professzor vezetésével a "chicagói iskola" néven ismert tudományos műhely.

KAPCSOLÓDÓ CIKK